Початком притягнення росії до відповідальності є видача перших ордерів МКС - Лубінець

Початком притягнення росії до відповідальності є видача перших ордерів МКС - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголошує, що початком притягнення росії до відповідальності за майже 76 тисяч злочинів агресії та воєнних злочинів є видача перших ордерів Міжнародним кримінальним судом.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у Телеграмі з нагоди Міжнародного дня права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв, який відзначається під егідою ООН.

Як підкреслив омбудсмен, для українців ця дата набула нового значення, адже понад дев’ять років росія порушує основоположне право людини на життя, скоює воєнні злочини та вчиняє геноцид українського народу.

"Країна-агресор сіє смерть та руйнування, нехтуючи всіма нормами міжнародного права. Масштаби злочинного вторгнення рф на територію України приголомшують: зареєстровано майже 76 тисяч злочинів агресії та воєнних злочинів, загинуло до 9 тисяч мирних жителів, у тому числі 465 дітей. Близько 20 тисяч цивільних громадян зникли безвісти, 5 мільйонів були змушені залишити свої домівки, ставши внутрішніми переселенцями", - наголосив Лубінець.

Він підкреслив: "Зло ніколи не залишається без покарання - це істина. Забезпечення права жертв на встановлення істини – це те, чого прагне Україна. Початком на шляху притягнення винних до відповідальності та невідворотності покарання є видача перших ордерів Міжнародним кримінальним судом".

Читайте також: Родичам зниклих безвісти нагадали, куди передавати їхні персональні дані

Крок за кроком "наближаємося до створення Міжнародного трибуналу для суду над російським військово-політичним керівництвом і відшкодування за людські життя та руйнування, спричинені війною", зауважив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента рф володимира путіна і дитячого омбудсмена марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-