Пропозиції Китаю не є мирним планом – посол Німеччини

Пропозиції Китаю не є мирним планом – посол Німеччини

Укрінформ
Запропоновані Китаєм ідеї щодо мирного врегулювання «української кризи» не є мирним планом, Пекін має почати з того, що назве те, що чинить росія, війною.

Про це сказала посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен на брифінгу в Укрінформі.

«Китайський документ не є мирним планом. Мирні плани - це, насамперед, резолюція, підтримана в Нью-Йорку (на Генасамблеї ООН) 141 країною 23 лютого, і є план Президента Зеленського з 10 пунктів», - констатувала дипломат. 

Вона не бачить потреби шукати щось нове, якщо план вже є на столі.

Водночас у Берліні поділяють кілька пунктів китайської позиції. Зокрема, Захід вітає положення щодо неприпустимості ядерної ескалації. Однак у тій частині китайських пропозицій, де йдеться про те, що КНР виступає за територіальну цілісність держав, немає чіткої заяви про те, що й Україна має це право, зазначила посол.

Читайте також: «Мирний план» Китаю ратифікує захоплення українських територій росією – Білий дім

«Ми очікуємо від Китаю, щоби вони називали це не конфліктом, а війною, і щоби вони разом з нами (вимагали) виведення російських військ з території України», - сказала Фельдгузен, зауваживши, що тут йдеться саме про принцип територіальної цілісності.

До того ж, у Хартії ООН прописаний і принцип про заборону насильства, додала вона. 

«Якщо Китай за ці принципи, тоді треба чітко сказати, що росія чинить насильство», - сказала очільниця німецької дипломатичної місії в Києві. 

Як повідомлялося, Китай у роковини нападу росії на Україну представив свою “позицію щодо політичного врегулювання української кризи” із 12 пунктів. Їх обговорив з російським керівництвом голова КНР Сі Цзіньпін під час свого візиту до москви 20-23 березня. Загалом ця “позиція” КНР була дуже скептично сприйнята багатьма сторонами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-