Рада планує створити Державний реєстр санкцій

Рада планує створити Державний реєстр санкцій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який передбачає створення Державного реєстру санкцій.

Про це народний депутат із парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що відповідний проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій" (№8392) підтримали 311 парламентаріїв.

Документом пропонується визначити, що Державний реєстр санкцій - це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано санкції.

Мета створення реєстру - надання публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано санкції. Дані Реєстру мають бути відкритими і загальнодоступними, крім випадків передбачених законом.

Передбачається, що порядок ведення та доступу до Реєстру визначається Положенням про Державний реєстр санкцій, який має затверджувати Рада національної безпеки і оборони України.

Читайте також: Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти ряду фізичних та юридичних осіб

У Реєстрі планується зазначати, зокрема, такі дані:

  • підстави для застосування, зміни або скасування санкцій;
  • перелік санкцій;
  • державні органи, відповідальні за виконання рішення РНБО щодо застосування, зміни або скасування національних санкцій;
  • перелік осіб, щодо яких застосовано санкції, та відомості для їх ідентифікації.

Також передбачаються зміни, які встановлюють спеціальний строк звернення із заявою до суду, а саме – упродовж строку дії воєнного стану.

Окрім того, законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких збільшуються строки (до 30 днів) розгляду таких справ у судах першої та апеляційної інстанцій та передбачається можливість проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення.

Очікується, що ухвалення документа та його реалізація дозволить забезпечити здійснення державою в умовах воєнного стану ефективної санкційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-