Євросоюз — в ОБСЄ: росія не готова до миру і лише повторює ультиматуми

Євросоюз — в ОБСЄ: росія не готова до миру і лише повторює ультиматуми

Заява
Укрінформ
російська федерація не демонструє жодної готовності до справедливого миру в Україні, повторюючи свої ультиматуми та подвоюючи агресію проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"ЄС підтверджує свою підтримку ініціативи Президента Зеленського щодо всеосяжного, справедливого та сталого миру. Будь-яке дипломатичне рішення щодо війни росії має ґрунтуватися на повній повазі до міжнародного права та його норм і принципів, включаючи ті, що закріплені в Статуті ООН, Гельсінському заключному акті та Паризькій хартії. На жаль, на сьогодні ми не бачимо жодної готовності з боку росії до такого миру. кремль лише повторює свої ультиматуми та подвоює агресію проти України, загрожуючи також безпеці та стабільності інших країн регіону", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі нагадали, що не визнають і ніколи не визнають спроб росії анексувати українські території шляхом бутафорських "референдумів".

"Крим є і завжди буде Україною! Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області, де росія спробувала відтворити той самий сценарій у вересні 2022 року, також є і завжди будуть Україною! ЄС залишається твердо відданим суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - зазначається у заяві.

Також у ЄС наголосили, що Україна має право, відповідно до Статуту ООН, "звільнити всі свої території, незаконно окуповані росією".

Читайте також: Напис «Діти» біля драмтеатру Маріуполя можна було побачити з космосу - США в ОБСЄ

"Ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, у тому числі шляхом надання Україні всієї необхідної підтримки в цьому відношенні", - йдеться у заяві, до якої також приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Молдова, Боснія і Герцеговина, Грузія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Андорра, Монако та Сан Марино.

У заяві повторюється заклик до росії "негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої війська і військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Читайте також: З початку війни рф завдала майже п'ять тисяч ракетних ударів - Україна в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна сяде за стіл переговорів з росіянами тільки за низки попередніх умов і закликає долучитися до процесу західних партнерів. Вона назвала дві основні передумови для початку переговорів: по-перше, відповідальність за вчинені злочини, що є вимогою українського суспільства, і повага до територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-