Напис «Діти» біля драмтеатру Маріуполя можна було побачити з космосу - США в ОБСЄ

Напис «Діти» біля драмтеатру Маріуполя можна було побачити з космосу - США в ОБСЄ

Укрінформ
Місії США при ОБСЄ привернула увагу до роковин російського злочину з бомбардування драмтеатру у Маріуполі та дев’ятої річниці незаконної спроби анексії Криму і встановлення репресивного режиму на півострові.

Як передає кореспондент Укрінформу, це відбулося під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Уже виповнився рік, як росія розбомбила український театр у Маріуполі, незважаючи на те, що слово "діти" було чітко написано російською мовою коло будівлі, причому не один раз, а двічі, і такими великими літерами, що їх можна було прочитати з космосу. Свідчення вказують на те, що в результаті цієї атаки загинуло понад 600 осіб, у тому числі багато дітей", - заявила у своєму виступі заступниця очільника місії США при ОБСЄ Кортні Острієн.

Американська дипломатка нагадала, що цього тижня дев'ять років тому кремль відреагував на рішення України обрати незалежний шлях і налагодити тісніші зв'язки з ЄС і трансатлантичною спільнотою "вторгненням і захопленням Криму всупереч Статуту ООН і принципам Гельсінського Заключного акта".

Читайте також: У Києві відкрилася фотовиставка на знак пам'яті про трагедію Маріупольського драмтеатру

"Відтоді влада, встановлена росією в Криму, застосовує репресії проти кримських татар, "Свідків Єгови", етнічних українців і всіх тих, хто виступає проти російської окупації. Кримськотатарський народ зіткнувся з найжорстокішими російськими репресіями. Вони пережили нескінченний потік рейдів на мечеті, будинки та робочі місця. Лідери кримськотатарської громади були вигнані з півострова, їхні ЗМІ закриті, а їхні мирні органи самоврядування криміналізовані як "екстремістські організації", - заявила Острієн.

Вона додала, що ці зловживання продовжують залишатися повсякденною реальністю в Криму, і сотні людей були ув'язнені лише за те, що висловлювали свою незгоду з російською агресією.

"Як ми бачимо, готовність кремля зневажати міжнародні принципи в одному місці рідко зупиняється на цьому. Саме цього нас навчили дії росії в Криму… З 2014 року ми бачимо, як кремль використовує свій жорстокий кримський сценарій в інших частинах території України", - заявила заступниця очільника місії США при ОБСЄ.

У зв'язку з цим вона наголосила, що Сполучені Штати "продовжуватимуть стверджувати очевидний факт, що Крим - це Україна, так само як Донецьк і Луганськ – це Україна, і так само як будь-яка інша частина України в межах її міжнародно визнаних кордонів – це Україна".

Читайте також: У МКІП презентували добірку ілюстрацій в пам'ять про трагедію маріупольського Драмтеатру

За словами Острієн, такою була позиція США у 2014 році, і такою вона залишається і сьогодні, майже десять років потому.

Як повідомляв Укрінформ, рік тому військові рф скоїли один із найстрашніших злочинів цієї війни - російські бомби зруйнували театр у Маріуполі, що використовувався як укриття. При цьому, біля театру величезними літерами на асфальті було написано слово "ДЕТИ". Точна кількість жертв невідома, вона може сягати до 600 людей, включаючи дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-