Стефанчук пропонує Китаю долучитися до виконання будь-якого пункту української формули миру

Стефанчук пропонує Китаю долучитися до виконання будь-якого пункту української формули миру

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук пропонує Китайській Народній Республіці долучитися до виконання будь-якого пункту української формули миру.

Відповідну пропозицію він висловив під час зустрічі з надзвичайним і повноважним послом КНР в Україні Фань Сяньжуном, про що повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Спікер українського парламенту поінформував, що обговорив із послом Китаю в Україні низку нагальних питань та важливість дотримання принципів територіальної цілісності.

"Україна зацікавлена в якнайшвидшому припиненні неспровокованої війни росії проти України. І Китай міг би відіграти свою роль та переконати москву негайно припинити агресію і вивести війська з території України у міжнародно визнаних кордонах", – підкреслив Стефанчук.

Він зазначив, що окрему увагу під час розмови приділили формулі миру, запропонованій Президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також: Кулеба обговорив із главою МЗС Китаю українську формулу миру

"Україна також взяла до уваги оприлюднення Китаєм своєї позиції щодо війни росії проти України. Ми вітаємо публічне представлення бачення Китаю. Окремі пункти цього документу співзвучні з нашою формулою миру. Тому запропонував Китаю приєднатися до виконання будь-якого з 10-ти пунктів української ініціативи", – додав Голова ВР.

Зокрема, на його думку, КНР могла би у співпраці з МАГАТЕ зробити значний внесок у реалізацію пункту "Ядерна безпека".

Водночас Стефанчук розповів про обговорення санкцій проти російської федерації. Спікер українського парламенту наголосив, що вкрай важливо, аби Китай утримався від допомоги російському керівництву в обході санкцій та розглянув можливість обмеження торгівлі з рф.

Читайте також: Формула миру і прискорення доставки боєприпасів: Кулеба поговорив із Блінкеном

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року Президент України Володимир Зеленський презентував українську формулу миру. Зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Під час свого онлайн-звернення до учасників Всесвітнього економічного форуму Президент України закликав світ до швидкої реалізації формули миру.

Фото: Ruslan Stefanchuk, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-