У Раді Європи закликали притягнути до відповідальності винних за агресію проти українців

У Раді Європи закликали притягнути до відповідальності винних за агресію проти українців

Заява
Укрінформ
Міністр закордонних справ Ісландії та президент Комітету міністрів Ради Європи Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір у річницю виключення рф з Ради Європи засудила москву за повномасштабне вторгнення в Україну, вбивства цивільних та закликала до притягнення до відповідальності за це винних.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву Гильфадоттір на сайті РЄ.

«У цей день, рік тому, Комітет міністрів Ради Європи, в якому представлені всі його 46 держав-членів, ухвалив резолюцію CM/Res(2022)2 про припинення членства російської федерації в Раді Європи. рф було виключено за невиправданий і неспровокований військовий напад на Україну, що є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту Ради Європи. Таким чином, Рада Європи чітко продемонструвала свою відданість Статуту та підтримку України», - йдеться у заяві.

Згадуючи свій нещодавній візит до Києва, Бородянки та Бучі, Гильфадоттір заявила, що на власні очі побачила жахливі наслідки агресії росії.

«Я найрішучіше засуджую те, як росія навмисно порушує міжнародне гуманітарне право, завдаючи ударів по цивільних і намагаючись тероризувати населення. Індивідуальна юридична відповідальність винних є надзвичайно важливою, і відповідальність має бути забезпечена в терміновому порядку», - зазначила вона.

Читайте також: Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

Також вона високо оцінила мужність і рішучість українського народу в боротьбі за свободу та заявила про непохитну підтримку України та її незалежності, суверенітету й територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

«Хочу підкреслити, що російська федерація несе повну відповідальність за позбавлення людей, які перебувають під її юрисдикцією, захисту, передбаченого Європейською конвенцією з прав людини, і наголошую на безумовному зобов'язанні російської федерації повністю виконати остаточні рішення Європейського суду з прав людини», – наголосила голова Комітету міністрів Ради Європи.

Вона підтвердила, що теми підтримки України та забезпечення відповідальності за агресію посідатимуть чільне місце на саміті Ради Європи, який відбудеться в Рейк'явіку 16-17 травня 2023 року.

Читайте також: Прем’єр Латвії: Переговори про членство України в ЄС мають початися цьогоріч, в НАТО – після перемоги

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила рішення про виключення росії.

Наприкінці січня цього року ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій визнається, що російська федерація веде агресивну війну проти України з лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-