Посол з особливих доручень МЗС розповів, що потрібно для створення спецтрибуналу над росією

Посол з особливих доручень МЗС розповів, що потрібно для створення спецтрибуналу над росією

Укрінформ
Для створення спеціального трибуналу щодо росії за злочин агресії проти України потрібно знайти не лише юридичне рішення, а й сформувати політичну волю наших партнерів бути учасниками цього процесу.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич на пресконференції в Укрінформі на тему: "Міжнародний військовий трибунал: що змінилося за рік?"

«Ми інакше розуміємо, що створення нового судового органу (спецтрибуналу щодо злочину агресії рф – ред.) міжнародними зусиллями – це, безумовно, і політична, і юридична робота. Ми, юристи, звісно, робимо свою роботу, але нам потрібно сформувати політичну волю наших партнерів бути членами цього процесу, бо і так чи інакше будь-яке рішення про створення будь-якої нової установи – це завжди рішення політичне. Звичайно, воно має базуватися на юридичній основі, але це завжди політичне рішення», - сказав Кориневич.

Читайте також: Міжнародний трибунал для покарання росії - експерти обговорили, що змінилося за рік

У цьому контексті він наголосив на важливості адвокаційної комунікаційної роботи щодо створення спецтрибуналу і, зокрема, важливості рішень парламентів держав стосовно цього.

«Ми дійсно дуже очікуємо рішення Палати представників Конгресу США і німецького бундестагу, адже бундесрат уже політично підтримав процес створення спецтрибуналу, оскільки позиції парламентарів, безумовно, є важливими для виконавчої влади, а спецтрибунал зрештою буде створений саме урядами», - зазначив посол з особливих доручень МЗС.

Кориневич нагадав, що відомо два випадки засудження за злочин агресії на міжнародному рівні - міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі та міжнародний військовий трибунал для Далекого Сходу в Токіо (Токійський процес — суд над японськими військовими злочинцями, що проходив у Токіо з 3 травня 1946 року по 12 листопада 1948 – ред.)

Читайте також: Зеленський і Марін обговорили трибунал для рф, допомогу і відбудову України

«Ми зараз робимо те, що, по суті, більш як 70 років не робилося у міжнародному праві. Це насправді історичний момент, у тому числі для міжнародного права, щоб ми з вами побачили, як воно може зреагувати на найбільшу агресію в Європі після Другої світової війни і на ту ситуацію, яка визнається як агресія на рівні ООН у резолюціях Генасамблеї», - акцентував він.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що станом на 14 березня до коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо росії за злочин агресії проти України вже долучилося 32 держави.

Читайте також: Уже ні в кого немає сумнівів, що спецтрибунал для рф буде створений – Кондратюк

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-