Зеленський і Левітс підписали декларацію про підтримку Латвією вступу України до ЄС і НАТО

Зеленський і Левітс підписали декларацію про підтримку Латвією вступу України до ЄС і НАТО

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський і Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс підписали спільну декларацію про підтримку повноправної євроатлантичної інтеграції України.

Підписання відбулося за підсумками переговорів двох лідерів у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми підписали з Егілсом Левітсом спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією повноправної європейської та євроатлантичної інтеграції України», - зазначив Зеленський.

Президент переконаний, що лише з Україною у своєму складі Європейський проєкт стане дійсно довершеним, і лише з Україною у своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та всіх наших спільних цінностей.

Він подякував Президентові Латвії і всьому латвійському народу за незмінну підтримку України на шляху інтеграції з Євросоюзом і НАТО.

У підписаній декларації сторони підтвердили тверду підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати власний шлях і заходи безпеки, повторили вимогу до росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Водночас вони відзначили готовність залишатися повністю відданими політиці невизнання незаконної анексії територій України росією і визнали важливість співпраці в Генеральній Асамблеї ООН та інших органах ООН з огляду на значну роботу, проведену на рівні ООН, з протидії російській агресії щодо України.

Сторони також висловили жаль у зв’язку із жахливими наслідками для прав людини та гуманітарними наслідками агресії рф проти України, включно з постійними атаками на критично важливу інфраструктуру з руйнівними наслідками, і висловили глибоку стурбованість великою кількістю жертв серед цивільного населення, включно з жінками та дітьми, кількістю внутрішньо переміщених осіб та біженців, які потребують гуманітарної допомоги, а також порушеннями та жорстоким поводженням щодо дітей.

Підписанти підкреслили тверду відданість притягненню до відповідальності осіб, причетних до воєнних та інших тяжких злочинів, скоєні у зв’язку з агресивною війною росії проти України, та підтримці створення спеціального міжнародного трибуналу для забезпечення відповідальності за злочин агресії. Водночас вони наголосили на необхідності створення правової основи для використання заморожених та знерухомлених російських активів для підтримки відновлення України та з метою виплати репарацій.

Крім цього, сторони підкреслюють суверенне рішення України щодо мирного процесу та відзначають підтримку Глобального саміту миру, який має бути скликаний, коли це дозволять умови, а також відзначають важливість послідовних зусиль України щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи та гуманітарної програми «Зерно з України», спрямованих на посилення глобальної продовольчої безпеки.

Україна і Латвія також підтвердили відданість зміцненню спільних зусиль для забезпечення прогресу на шляху впровадження стандартів ЄС і НАТО та інтеграції України до Європейського Союзу і Північноатлантичного альянсу.

Водночас задекларовано, що Латвія й надалі сприятиме сильній та ефективній політичній і матеріальній підтримці України з боку ЄС та Альянсу, спрямованій на забезпечення спроможності держави ефективно захищати свої території на суші, на морі та в повітрі. Наголошується, що Латвія підтримує Україну в тому, щоб вона стала частиною НАТО, щойно це дозволять умови.

Обидві країни висловили готовність провести двосторонні консультації щодо проблем безпеки України до вступу в НАТО і наголосили на важливості багаторівневої участі України як партнера в діяльності 3SI. Латвія як держава – учасниця 3SI сприятиме участі України в різних проєктах з метою підтримки післявоєнного відновлення, зокрема у сферах енергетичної інфраструктури, транспорту та цифровізації.

Крім цього, Україна і Латвія задекларували зобов'язання тісно координувати роботу з цих питань шляхом активізації двосторонніх консультацій.

Читайте також: Президенти України і Латвії обговорили потреби ЗСУ, трибунал для рф та євроінтеграцію

Як повідомляв Укрінформ, у Львові Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська разом із Президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом та його дружиною Андрою Левіте вшанували пам’ять полеглих українських захисників.

Зеленський назвав змістовним та символічним третій від початку повномасштабного вторгнення росії візит Президента Латвії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-