Президенти України і Латвії обговорили потреби ЗСУ, трибунал для рф та євроінтеграцію

Президенти України і Латвії обговорили потреби ЗСУ, трибунал для рф та євроінтеграцію

Укрінформ
Президенти України Володимир Зеленський і Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс обговорили питання першочергових потреб української оборони, створення міжнародного трибуналу та євроінтеграційні питання.

Про це розповів глава Української держави на спільній зустрічі з Президентом Латвійської республіки з представниками ЗМІ у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час зустрічі з латвійським колегою обговорювали, як у майбутньому союзники можуть підтримувати Україну, аби прискорити перемогу, та окреслили першочергові потреби української оборони», - сказав Зеленський.

Він нагадав, що Латвія ще до повномасштабного вторгнення росії допомагала Україні зброєю, зокрема, передавала ПЗРК Stinger.

Крім цього, зазначив Президент України, сторони обговорили питання створення міжнародного трибуналу та співпрацю з Міжнародним кримінальним судом.

Президент також висловив вдячність Латвії за підтримку української формули миру.

Читайте також: Зеленський назвав символічним візит президента Латвії в Україну

Своєю чергою Левітс ще раз наголосив на повній підтримці Латвією України.

«Ми будемо допомагати стільки, скільки буде потрібно, адже ви боретеся за нашу свободу і за наші цінності. Україна повинна перемогти у цій війні, це очевидно, і зараз усі західні країни-члени НАТО та ЄС кажуть, що перемога України є основною метою цієї війни, і немає жодних сумнівів у перемозі України», - сказав Презадент Латвії.

Він поінформував, що під час перемовин з Президентом Зеленським обговорювалася поточна підтримка Латвією України не тільки з боку уряду, а й з боку муніципалітетів та громадянського суспільства.

У цьому контексті Левітс нагадав, що військова підтримка Латвією України вже перевищила один відсоток ВВП.

«Це для нас є пріоритетом, оскільки протягом наступних місяців на Україну чекають вирішальні бойові дії, і ми, безумовно, підтримуємо Україну в ці часи. Ми продовжуємо працювати над постачанням різноманітної військової техніки та обладнання. Також спілкуємося із союзниками і переконуємо їх у необхідності забезпечення швидких поставок того, що вони обіцяли. Ми здійснюємо підготовку українських військовослужбовців через тренувальну місію ЄС», - зазначив очільник Латвії.

Левітс також запевнив у політичній підтримці Латвією України у ЄС, НАТО, ООН та на інших міжнародних майданчиках.

Читайте також: Зеленський подякував Президенту Швейцарії за пакет підтримки на ₣114 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, у Львові Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська разом із Президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом та його дружиною Андрою Левіте вшанували пам’ять українських захисників, полеглих під час російсько-української війни.

Зеленський назвав змістовним та символічним третій з початку вторгнення росії візит президента Латвії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-