В ОП обговорили створення спецтрибуналу для росії з правозахисниками Human Right Watch

В ОП обговорили створення спецтрибуналу для росії з правозахисниками Human Right Watch

Фото
Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов провів зустріч із представниками правозахисної організації Human Right Watch, де обговорили створення спеціального міжнародного трибуналу, який судитиме російське військове та політичне керівництво.

Про це повідомляє пресслужба ОП, передає Укрінформ.

«Ані злочину геноциду, ані злочину проти людяності не було б, якби не сталося основного злочину — злочину агресії. З перших днів ескалації в лютому 2022 року ми займаємося пошуком шляхів притягнення до відповідальності людей, які розв'язали наймасштабніший конфлікт із часів Другої світової війни. Ми вивчили всі історичні приклади того, як працювали Нюрнберзький, Токійський трибунали, а також можливості Міжнародного кримінального суду. І зрозуміли, що єдиним можливим способом швидко покарати вище політичне і військове керівництво росії буде створення трибуналу», — сказав Смирнов.

За його словами, мандат МКС не дає змоги розслідувати злочин агресії, скоєний росією, він тільки може розслідувати воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності.

«Ми ухвалили безліч законів, які дають МКС змогу проводити розслідування будь-яких злочинів усередині України й максимально сприяємо суду в цьому. Ми зіткнулися з тим, що за останні 70 років у світі нікого не було притягнуто до відповідальності за злочин агресії. росія прийшла в Україну з агресією ще у 2014 році, у 2008-му вони напали на Грузію. Ця країна всюди сіє терор і хаос. І за це ніколи не була покарана», — додав Смирнов.

Читайте також: Коаліція зі створення спецтрибуналу для рф продовжить зростати - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, у березні минулого року МКС розпочав власне розслідування російських воєнних злочинів в Україні, після завершення слідства справа буде направлена на розгляд МКС.

Як відомо, МКС розглядає справи лише стосовно високопоставлених воєнних злочинців і лише за їх присутності на лаві підсудних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-