Просування України на європейському шляху вражає – фон дер Ляєн

Просування України на європейському шляху вражає – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європа акумулювала майже 70 млрд євро для підтримки України торік та продовжуватиме надавати допомогу, зокрема на шляху до ЄС.

Про це сказала Президент Єврокомісії Урсула фон ден Ляєн на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським і главою Європейської Ради Шарлем Мішелем пресконференції у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми надаватимемо повну підтримку – зараз і в майбутньому», - запевнила фон дер Ляєн.

За її словами, за останні 12 місяців Європа мобілізувала 67 млрд євро для України: від підтримки бюджету, постачання енергії, гуманітарної допомоги та прийняття біженців до надання зброї.

«І ми мусимо робити більше. Це нагальна вимога. Ми підтримуємо Україну, щоби вона перемогла в цій війні», - підкреслила президент ЄК.

Читайте також: Ми маємо гарантувати безпеку Європи – Зеленський виступив у Єврораді

Вона запевнила у повній підтримці запропонованого Президентом України мирного плану. За словами фон дер Ляєн, Євросоюз працює з партнерами в усьому світі, аби здобути найширшу підтримку всіх 10 його пунктів.

На переконання Президента ЄК, справедливий мир означає відповідальність, і міжнародна спільнота працює над цим. Зокрема, йдеться про збір свідчень про злочини; забезпечення спільної роботи прокурорів, що передбачає створення відповідного центру у Гаазі; створення спецтрибуналу.

Вона зауважила, що стосовно структури останнього ведуться дискусії, однак запевнила у наявності політичної волі притягнути злочинців до відповідальності, зокрема й за злочин агресії.

«А якщо є політична воля, ми повинні знайти і спосіб зробити це», - підкреслила глава ЄК.

Водночас вона високо оцінила просування України на шляху до членства в ЄС.

Читайте також: Десятий пакет санкцій включатиме не лише політиків, але й пропагандистів – фон дер Ляєн

«Ми вражені тим, як високопрофесійно Україна проводить необхідні реформи… Її просування на європейському шляху вражає. Україна довела, що може діяти швидко та якісно у виконанні вимог навіть під час війни», - заявила очільниця Єврокомісії.

Вона попередила, що попереду важкий шлях, але Європа підтримуватиме Україну «на кожному кроці». У цьому зв’язку вона згадала про створення секретаріату у Брюсселі та Києві.

Глава ЄК також порушила питання відновлення України, зауваживши, що 36 європейських міст - «від Вільнюса до Венеції» - працюватимуть з 10 українськими містами.

«Це свідчення неймовірної підтримки, яку Україна має в усьому ЄС», - заявила політик.

Читайте також: Президент Євроради назвав три ключові напрямки підтримки України

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 9 лютого перебуває у Брюсселі. Він виступив перед Європейським парламентом і на засіданні Європейської ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-