Фінляндія обговорює створення в Європі підрозділу танків Leopard для України

Фінляндія обговорює створення в Європі підрозділу танків Leopard для України

Укрінформ
Фінляндія обговорює можливість утворити потужний підрозділ танків Leopard у Європі для України.

Про це заявив Президент Фінляндії Саулі Нійністе на спільному з Главою Української держави Володимиром Зеленським брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам треба мати на увазі, що дискусія, яка триває з приводу танків, – це з приводу більшого підрозділу. Взяти один танк тут, інший там - недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми (Фінляндія — ред.) обговорюємо можливість створити такий підрозділ.., розглядаємо варіанти», - сказав Нійністе, зауваживши, що його країна зробить свій внесок у створення такого підрозділу. 

Він зазначив, що Фінляндія є однією з небагатьох країн у Європі, яка проводить призов до лав збройних сил, має досвідчених інструкторів та інфраструктуру. За словами Президента, країна мусить зберігати пильність та обережність: «З-поміж тих країн, що мають “Леопарди” - понад 10 у Європі, – у Фінляндії унікальне становище, тому що ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО, що має найдовший кордон в Європі з рф після вас (України — ред.)».

Читайте також: Заявка Польщі щодо Leopard: в уряді ФРН розповіли про механізм реекспорту

Водночас Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що ключовою передумовою безпеки кожного з сусідів росії та усієї Європи, а відтак - і глобальної безпеки, є стійкість України.

"Стійкість України - це ключова передумова безпеки кожного з інших сусідів росії та усієї Європи, а отже, і глобальної безпеки. Саме в такій оптиці ми з партнерами сприймаємо ситуацію і саме на такій основі діємо, зокрема з нашими друзями з Фінляндії", - сказав Зеленський.

Президент подякував керівництву і народу Фінляндії за "незмінну, принципову" підтримку, розповівши, зокрема, що Фінляндія надала вже 12 пакетів оборонної допомоги, взаємодіє у відновленні української енергетики після ударів російських терористів.

"Коли українська перемога буде, це буде перемога кожного народу, який цінує свободу, і гарантії неповторення такої загарбницької агресії", - наголосив Глава держави.

Читайте також: Німеччина вже отримала запит Польщі на передачу танків Україні – міністр оборони

Як повідомлялося, керівники оборонних відомств понад 50 держав 20 січня під час восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» не дійшли згоди щодо постачання танків Leopard. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що рішення може бути ухвалено найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-