Київ розраховує навесні отримати оцінку Єврокомісії щодо виконання семи рекомендацій — Стефанішина

Київ розраховує навесні отримати оцінку Єврокомісії щодо виконання семи рекомендацій — Стефанішина

Укрінформ
Україна розраховує вже навесні отримати офіційну оцінку Європейської комісії щодо виконання семи рекомендацій, що прокладе шлях до наступних кроків на шляху до членства нашої держави в ЄС.

Про це заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю в межах національного телемарафону, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що від початку повномасштабної війни і особливо з кінця червня 2022 року парламент ухвалив понад 70 законів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію.

«Безумовно, ми концентрувалися на політичних реформах, політичних трансформаціях – на так званих семи рекомендаціях (Єврокомісії. – ред.). Це був надскладний процес... Для нас виконання цих семи рекомендацій в першу чергу важливе, звичайно, для переходу на наступний етап приєднання до ЄС. Але і партнери в ЄС, і в НАТО одностайно спільно з Україною оцінюють виконання цих семи політичних критеріїв як остаточне закріплення і укріплення демократії в нашій державі. Це зміна парадигми сприйняття України. Тому, звичайно, ми спрямовуємо всі можливі зусилля на досягнення позитивного результату», - сказала Стефанішина.

За її словами, в цьому році залишається виконати лише технічні моменти, зокрема, впровадження законодавства, завершення всіх конкурсних процедур і відборів.

«Тому ми очікуємо, що міжнародні партнери номінують своїх експертів у конкурсні комісії. Ми завершимо конкурси, які тривають у судовій системі і антикорупційній гілці влади і відповідно вже навесні отримаємо офіційну оцінку Європейської комісії, що прокладе шлях до наступних кроків», - зазначила віцепрем’єр.

Читайте також: Виконання Україною семи рекомендацій не означає початку перемовин про вступ до ЄС — дипломат

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський за підсумками онлайн-зустрічі із прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном 6 січня повідомив, що влада та українці розраховують на початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу за головування Швеції в Раді ЄС.

У червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання семи рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 14 грудня повідомив, що український парламент виконав свої зобов'язання та ухвалив закони, необхідні для виконання семи рекомендацій Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-