Уряд Швеції — про головування у ЄС: підтримка України буде однією з ключових позицій

Уряд Швеції — про головування у ЄС: підтримка України буде однією з ключових позицій

Укрінформ
Уряд Швеції, який з січня 2023 року головуватиме у Раді ЄС, оприлюднив свої пріоритети на наступні пів року, серед яких ключові позиції посідає підтримка України у боротьбі з російською агресією.

Про це повідомляється на сайті Шведського головування ЄС, передає Укрінформ.

«Безпека, стійкість, добробут, демократичні цінності та верховенство права. Такими є пріоритети Шведського головування в Європейському Союзі у першій половині 2023 року. Швеція приймає головування в Раді Європейського Союзу у період історичних викликів, що постають перед країнами-членами та всім Євросоюзом», - йдеться у документі.

Як наголошується, російське неспровоковане вторгнення в Україну є загрозою для всієї європейської безпеки, що тягне за собою тяжкі наслідки у сфері міграції, а також для поставок продовольства та енергії в усьому світі.

Україна зараз бореться за своє виживання як держава, за безпеку та життя своїх громадян. В цій боротьбі ЄС та країни-члени надали безпрецедентну допомогу і залишатимуться твердими у цій підтримці.

Швеція під час головування в ЄС визначила для себе чотири ключові пріоритети. Перший з них - «безпека-єдність». Як зазначається, швидка та рішуча відповідь ЄС на вторгнення рф в Україну стало проявом його сили, здатності країн-членів діяти разом. Шведське головування матиме пріоритетом продовження економічної та військової допомоги для України, а також її підтримку на шляху до ЄС.

Для зміцнення безпеки ЄС та його громадян країни-члени мають досягти консенсусу щодо рішучої Європейської політики з безпеки й оборони, яка має здійснюватися у тісній співпраці партнерами. Також має враховуватися досвід спільного протистояння російській агресії проти України.

Читайте також: Резніков: Усі інструменти, які Україна отримує від Швеції, дуже ефективні на полі бою

Другим пріоритетом є «стійкість-конкурентність». Шведське головування ЄС найбільшу увагу приділятиме війні в Україні та її короткостроковим наслідкам. Водночас належна увага має надаватися перспективам економічного зростання ЄС, адже сила Європи, її стійкість та глобальна позиція прямо залежать від економічних результатів, що тісно пов’язані з ефективністю Єдиного ринку ЄС та з глобальними торговельними можливостями. Такі результати будуть досягатися завдяки вільній конкуренції, приватним інвестиціям та успішній цифровій трансформації.

Як зазначається, третій пріоритет - «добробут – зелена та енергетична трансформація». Шведське головування буде продовжувати докладати зусилля із стримування високих та нестабільних цін на енергію, сприятиме довгостроковим реформам енергетичного ринку. Європа має бути прикладом та лідером у досягненні амбітних кліматичних цілей з одночасним зміцненням позицій в економічному зростанні та конкурентоспроможності. При цьому Шведське головування наголошує, що незалежність Європи від викопних ресурсів є необхідністю, і не лише для «зеленої» трансформації, а й для гарантування безпеки.

Читайте також: Міністр оборони Швеції: Допомога Україні є інвестицією у нашу загальну безпеку

Зрештою, четвертий пріоритет - «демократія та верховенства права, як наша основа». Європейський Союз заснований на демократичних цінностях, відкриває шлях до рівного розвитку, індивідуальних свобод, недискримінації, до збільшення економічних результатів та глобального впливу. У цьому контексті дотримання принципів верховенства права та фундаментальних свобод залишається вирішальним для Шведського головування.

Як повідомлялося, з 1 січня 2023 року, за принципом ротації, Швеція перебере на себе головування в Європейському Союзі.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-