Зеленський закликав Європарламент створити спецтрибунал для росії вже зараз

Зеленський закликав Європарламент створити спецтрибунал для росії вже зараз

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на створенні міжнародного спеціального трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності вже зараз, не чекаючи завершення війни, та вважає за необхідне надалі зробити відповідну інституційну основу справедливості постійною.

Про це він зазначив під час онлайн-виступу на церемонії вручення премії Сахарова, повідомляє Укрінформ.

“Треба діяти вже зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розвʼязав, і щоб не допустити будь-якого повторення агресії. Це буде найефективнішим захистом свободи, прав людини, верховенства права та інших наших із вами спільних цінностей, які уособлює, зокрема, ця відзнака Європарламенту – премія імені Сахарова”, - сказав Зеленський.

Відео: Офіс Президента

Глава держави подякував усім, хто розслідує й допомагає розслідувати злочини російських загарбників в Україні, хто шукає інформацію про російських убивць і терористів, Міжнародному кримінальному суду, який тісно співпрацює з українськими прокурорами та має чіткий намір здійснити правосуддя щодо скоєного російськими військами на території України.

Він також подякував усім лідерам і державам, політикам і міжнародним організаціям, які докладають усіх можливих зусиль для створення трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Читайте також: Трибунал має бути створений під час війни – Костін

“Закликаю всіх вас, ваші партії й держави дієво підтримати цю роботу! Трибунал має запрацювати”, - наголосив Президент.

Він нагадав, що Європарламент уже підтримав цю ідею, але потрібно якнайшвидше втілити її в реальність, зокрема, через ухвалення окремої резолюції Європарламенту на підтримку створення трибуналу, через підтримку європарламентаріями і їхніми країнами відповідної резолюції Генасамблеї ООН.

Читайте також: Спецтрибунал щодо рф має відбутися навіть заочно - президент Латвії

За словами глави держави, знищені росією міста й села, зруйновані долі, знищені життя мають бути відображені у вироках не лише тим, хто безпосередньо все це вчинив, а й у вироках тим, хто організував і розпочав агресію.

“І коли принцип невідворотності покарання спрацює щодо злочину агресії проти України, зможемо зробити відповідну інституційну основу справедливості постійною. Коли будь-який потенційний агресор знатиме, що покарання за злочинну війну неминуче, це буде найефективнішим інструментом превенції війни”, - підкреслив Президент.

Читайте також: Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення міжнародного cпеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності керівництво росії за скоєння злочину агресії проти Української держави.

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-