У Чехії назвали ключові теми зустрічі Європейської ради щодо України

У Чехії назвали ключові теми зустрічі Європейської ради щодо України

Укрінформ
Глави держав та урядів країн-членів ЄС, які завтра візьмуть участь в одноденній зустрічі Європейської ради, серед головних питань порядку денного обговорять розвиток ситуації в Україні, заходи негайної допомоги їй у протистоянні російській агресії.

Про те, які саме теми першочергово обговорюватимуть завтра лідери країн ЄС, сьогодні під час пленарного засідання Європарламенту у Страсбурзі розповів представник Чеського головування ЄС, міністр з європейських справ Чеської Республіки Мікулаш Бек, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«росія використовує зиму в якості зброї. Ситуація в Україні дуже серйозна. росія продовжує кампанію систематичних ракетних ударів проти цивільних цілей, включаючи енергетичну інфраструктуру та об’єкти забезпечення, що спричиняє жахливі страждання для населення України. Лідери засудять ці дії як злочин, за який не може бути безкарності, і, як я очікую, закличуть росію негайно зупинити дії, що порушують безпеку цивільних ядерних об'єктів», - наголосив чеський урядовець.

За його словами, лідери ЄС розглянуть шляхи для підвищення інтенсивності гуманітарної та надзвичайної допомоги для України. Особливо це стосується зусиль із відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури. У цьому контексті учасники саміту зважать на збільшення поставок в Україну пріоритетного обладнання та на ширше залучення до цих зусиль представників приватного сектору. Ця дискусія буде продовженням спеціальної конференції солідарності з Україною, що відбулася вчора в Парижі.

Читайте також: Зеленський подякував президентові Євроради за допомогу на €18 мільярдів для України

«Ми залишаємося відданими наданню Україні політичної та військової допомоги. Європейський фонд миру, а також новоутворена Військова допоміжна місія ЄС є ключовими інструментами у цьому контексті», - зауважив Бек.

Він подякував Європарламенту за допомогу у досягненні рішення щодо надання для України пакета макрофінансової допомоги на 2023 рік в обсязі 18 мільярдів євро, виплати якої мають розпочатися вже з січня наступного року. Така фінансова допомога, стійкість економіки України та її довгострокове відновлення будуть розглянуті главами держав та урядів європейських країн.

«Лідери обговорять, як надалі збільшити колективний тиск на росію, щоб примусити завершити війну та вивести війська з України. Вони привітають посилення обмежувальних заходів ЄС, включаючи введення граничних цін на нафту», - сказав чеський міністр.

Читайте також: Рада ЄС підтвердила європейське майбутнє України, Молдови й Грузії

Він зауважив, що Чеське головування докладає зусиль, щоб завершити погодження нового пакета санкцій проти росії, щоб ухвалити його формально, ймовірно, за письмовою процедурою, ще до зустрічі Європейської ради.

Мікулаш Бек повідомив, що іншими важливими темами порядку денного зустрічі європейських лідерів будуть шляхи подолання енергетичної кризи та її наслідків для європейських домогосподарств та економіки. Окремою темою будуть питання посилення спроможностей ЄС у сфері безпеки й оборони, зокрема, зміцнення європейської складової в НАТО. Як очікується, учасники саміту проведуть стратегічну дискусію щодо відносин з країнами Південного сусідства ЄС та щодо зміцнення трансатлантичного співробітництва.

Як повідомлялося, сьогодні лідери ЄС проведуть ювілейну, 55-ту зустріч ЄС-АСЕАН на вищому рівні. Завтра відбудеться формальне засідання Європейської ради для розгляду найважливіших питань європейської політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-