Костін обговорив із міністрами юстиції країн G7 створення спецтрибуналу для рф

Костін обговорив із міністрами юстиції країн G7 створення спецтрибуналу для рф

Укрінформ
Генеральний прокурор України Андрій Костін обговорив із міністрами юстиції країн «Великої сімки» створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

У Берліні в рамках зустрічі міністрів юстиції країн «Великої сімки» Костін провів особисті зустрічі з міністром юстиції ФРН Марко Бушманном, міністром юстиції Франції Еріком Дюпоне-Моретті, міністром юстиції Італії Карло Нордіо і державним міністром юстиції Японії Хіроакі Кадоямою.

Сторони обговорили створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії, розвиток системи захисту потерпілих та свідків, розглянули шляхи створення міжнародного механізму компенсації тим, хто постраждав від агресії.

«Вперше міністри юстиції країн G7 зібралися, щоб обговорити розслідування воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Ми разом на фронті справедливості для забезпечення повної відповідальності агресора», - заявив Костін.

Він зауважив, що кількість воєнних злочинів рф щодня зростає. За його словами, прокурори документують їх навіть в умовах регулярних ворожих атак на критичну цивільну інфраструктуру.

Читайте також: Україна у Франції закликала покарати росію за злочин агресії

«Ми вдячні всім за підтримку в забезпеченні безпеки слідчих і прокурорів, які працюють на нещодавно звільнених територіях для виявлення доказів воєнних злочинів, скоєних під час окупації цих регіонів», - зазначив генпрокурор.

За його словами, виклики, з якими зіткнулися правоохоронці, не обмежуються лише масовими воєнними злочинами. Серед них також небажання тих, хто пережив ці злочини, і свідків, давати свідчення.

Костін обговорив подолання викликів із міністром юстиції Італії. «Ми працюємо над розвитком комплексної системи захисту потерпілих і свідків. Сподіваюся на розширення співпраці з італійськими колегами з цього приводу. Ми не можемо дозволити собі втратити жодного доказу», - заявив він.

Генпрокурор також повідомив міністру юстиції Франції, що представники України працюють по всьому світу, щоб відстоювати створення спеціального трибуналу для злочину агресії.

«Ми глибоко цінуємо експертну допомогу та поради французьких колег з цього питання. Та я маю підкреслити, що трибунал і робота МКС є двома паралельними шляхами для притягнення винних до відповідальності. Між ними немає протиріччя, ці механізми є взаємодоповнюючими. Обидва вони є необхідними для забезпечення повної та всебічної відповідальності агресора», - зауважив Костін.

Читайте також: ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочину агресії росії проти України - фон дер Ляєн

Замороження та конфіскація активів усіх, хто причетний до воєнних злочинів росії, є одним із центральних питань зустрічей з міністрами юстиції країн G7.

Костін обговорив правові інструменти для цього процесу з державним міністром юстиції Японії. «Ми повинні враховувати всі обмеження міжнародного права, але я переконаний, що разом зможемо знайти засоби не лише для заморожування, а й для конфіскації активів, які використовувалися для фінансування війни в Україні. Кошти винних мають бути використані для відшкодування жертвам», - сказав генпрокурор.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії.

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення трибуналу.

Фото: Офіс Генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-