ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочину агресії росії проти України - фон дер Ляєн

ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочину агресії росії проти України - фон дер Ляєн

Укрінформ
Єврокомісія пропонує створити суд ООН для розслідування злочину агресії рф проти України та відпрацювати правовий механізм використання заблокованих ресурсів росії для виплати компенсацій Україні за завдану шкоду, а також спрямувати ці кошти на відбудову країни.

Як повідомляє Укрінформ, про це 30 листопада у Твіттері написала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«росія має заплатити за свої жахливі злочини. Ми будемо працювати з МКС та допоможемо створити спеціалізований суд для розгляду злочинів росії. Разом з нашими партнерами ми забезпечимо, щоб росія заплатила за руйнування, що вона скоїла, з використанням заморожених активів олігархів та резервів її центробанку», – написала президент Єврокомісії.

У відеозверненні, що також розміщено на цій сторінці, фон дер Ляєн більш докладно розповіла про наміри Європейської комісії щодо дій з притягнення росії до відповідальності за її агресивну війну проти України. Його текстова версія оприлюднена на сайті Єврокомісії.

«російська агресія проти України принесла смерть, руйнування та невимовні страждання. Ми всі пам’ятаємо жах Бучі. По-перше, росія має заплатити за свої жахливі злочини, включаючи злочин агресії проти суверенної держави. Саме тому ми продовжуємо підтримувати Міжнародний кримінальний суд. Ми пропонуємо створити спеціалізований суд, за підтримки Об’єднаних Націй, для розслідування та покарання російського злочину агресії. Ми готові розпочати роботу із міжнародною спільнотою, щоб залучити якомога ширшу міжнародну підтримку для цього спеціалізованого суду», – наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Спеціальний трибунал щодо росії міг би працювати за моделлю МКС - Костін

У другій частині звернення вона підкреслила, що росія також має заплатити фінансово за руйнування, які вона спричинила. Шкода, якої зазнала Україна, оцінюється у 600 мільярдів євро. Росія та її олігархи мають компенсувати Україні цю шкоду та покрити вартість відбудови країни.

«І ми маємо засоби, щоб примусити росію заплатити. Ми заблокували 300 мільярдів євро резервів російського центрального банку та заморозили 19 мільярдів євро грошей російських олігархів. За короткий час ми можемо створити, разом із партнерами, структуру для розпорядження цими ресурсами та для їх інвестування. Після цього ми могли б скористатися процедурами для (допомоги) Україні. Тож після того, як санкції будуть скасовані, ці ресурси будуть використані таким чином, щоб росія сплатила повну компенсацію за шкоду, яку вона завдала в Україні», – заявила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що європейська сторона разом із партнерами буде працювати над спеціальною міжнародною угодою, щоб здійснити такі дії.

«Разом ми можемо знайти правовий шлях, щоб досягти такого результату. російські жахливі злочини не залишаться безкарними», – додала президент Єврокомісії.

Читайте також: Шмигаль обговорив із главою МЗС Британії механізми конфіскації заморожених активів рф

Як повідомлялося, з початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року російські війська почали масовані обстріли мирних українських міст та селищ, руйнуючи об’єкти соціальної інфраструктури, лікарні, школи, музеї, знищуючи об’єкти культурної та історичної спадщини України. Зрозумівши, що вони не можуть перемогти Україну на полі бою, російські загарбники почали цілеспрямовано знищувати об’єкти критичної інфраструктури України, намагаючись зламати волю народу України до спротиву та приректи українців на холод та темряву взимку.

Європейський Союз, разом із міжнародними партнерами, продовжує надавати Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, щоб допомогти вистояти проти російської агресії. Зокрема, ЄС з використанням власного Механізму цивільного захисту вже почав постачати в Україну генератори, електротехнічне обладнання для ремонту електромереж, інше обладнання, яке може допомогти людям в Україні подолати зимові холоди. До цієї роботи долучилися практично всі держави-члени ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-