Спеціальний трибунал щодо росії міг би працювати за моделлю МКС - Костін

Спеціальний трибунал щодо росії міг би працювати за моделлю МКС - Костін

Відео
Укрінформ
Спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії рф, створення якого домагається Україна, міг би працювати на підставі процедур, які прийняті в Міжнародному кримінальному суді.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«За якими правилами він буде працювати? Дуже проста відповідь: Україна як держава готова, щоб він працював за такими самими процедурами, за якими працює Міжнародний кримінальний суд. Це буде надавати впевненість усім у тому, що всі процедури будуть дотримані на підставі процедур, які існують у МКС і яким усі країни довіряють», - сказав Костін.

Він визнав, що створення такого трибуналу рішенням РБ ООН не має перспективи, така резолюція не пройде. Пропозиція України як держави – це створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання злочину агресії щодо вищого військового та політичного керівництва російської федерації на базі міжнародної угоди. Наразі готується відповідна резолюція. Такі прецеденти були в минулому, нагадав генпрокурор, тож це цілком можливо.

«Для цього необхідна політична воля тих країн, які нас підтримують, які знають, що злочин агресії був скоєний – це головне. Важливо, щоб ці країни зробили наступний крок і доєдналися до такої міжнародної угоди, на базі якої і буде створено такий міжнародний трибунал», - сказав Костін.

Читайте також: Штати розглядають ініціативу України щодо створення спецтрибуналу для покарання рф

На пресконференції за результатами зустрічі міністрів G7 він зазначив, що «не йдеться про змагання. Йдеться про доповнення, доповнюючі механізми». МКС може вести розслідування лише щодо трьох типів воєнних злочинів: воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Він не може розглядати злочин агресії. Але це найперший злочин, який тягне за собою всі інші.

Український генпрокурор звернув увагу також на важливість не лише притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво рф за цей злочин, «але також стримати наступного агресора, який може подумати, що якщо злочин агресії є безкарним, цей злочин можна зробити знову на іншому кінці світу». Тому Україна вважає, що лише спеціальний, новий механізм має бути створений для покарання такого злочину. Вісім країн наразі готові підтримати Україну в цьому питанні, місяць тому було три, а три місяці тому – жодної, підкреслив Костін.

Він заявив, що Україна воює на двох фронтах: заради відновлення суверенітету, територіальної цілісності та майбутнього держави, а також за справедливість. Другий фронт є боротьбою і на міжнародному рівні, тому Україна повністю підтримує роботу головного прокурора Міжнародного кримінального суду.

«Країни G7 проти безкарності за злочини, скоєні рф, і наша спільна мета зараз – скоординувати всі зусилля, щоб притягнути росію до відповідальності за всі воєнні злочини, скоєні в Україні та проти українців», - сказав Костін.

Читайте також: Підтримка спецтрибуналу зростає з кожним новим міжнародним заходом — Малюська

Генпрокурор і міністр юстиції України взяли участь у першій зустрічі міністрів юстиції країн G7, яку провела в Берліні головуюча в групі Німеччина. Зустріч була покликана та повністю присвячена агресії рф проти України та відповідальності за воєнні злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-