Хорватія не відмовилася тренувати бійців ЗСУ і розглядає дві опції допомоги Україні - МЗС

Хорватія не відмовилася тренувати бійців ЗСУ і розглядає дві опції допомоги Україні - МЗС

Укрінформ
Заґреб розглядає дві опції допомоги Україні: тренування українських військовослужбовців на території Хорватії та направлення хорватських інструкторів на територію третьої країни.

 Відхилення президентом Хорватії на даному етапі запиту міністра оборони країни на проведення в країні навчання військовослужбовців Збройних Сил України не означає, що рішення не буде ухвалене. Про це у коментарі Укрінформу заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Мова не йде про відмову Хорватії від тренування українських військових. Дійсно, відповідно до своїх повноважень, президент Зоран Міланович відхилив запит міністра оборони. Водночас це не означає, що рішення не буде ухвалене», - зазначив речник МЗС.

Читайте також: Єврокомісія рекомендувала приєднати Болгарію, Румунію та Хорватію до Шенгенської зони

Він поінформував, що нині українська сторона працює з хорватським урядом, аби отримати «зелене світло» на участь Хорватії в тренувальній місії ЄС через хорватський парламент.

«Заґреб розглядає дві опції допомоги Україні: тренування українських військовослужбовців на території Хорватії та направлення хорватських інструкторів на територію третьої країни», - поінформував Ніколенко.

Речник МЗС запевнив, що Україна високо цінує підтримку та солідарність з нашою країною з боку хорватського уряду на чолі з Андреєм Пленковічем.

Читайте також: У Британії завершив навчання перший набір українських новобранців

Як повідомлялося, Президент Хорватії Зоран Міланович відхилив запит міністра оборони країни Маріо Банозіча на проведення в країні навчання військовослужбовців Збройних Сил України, мотивуючи це тим, що відповідно до конституції ініціювати такий запит може лише президент, уряд чи парламент, а також іншими формальними причинами. Зокрема, в офісі президента зазначили, що Банозіч нібито не вказав, чим саме українські військові займатимуться в Хорватії, описавши лише в загальних рисах завдання Місії Європейського Союзу з допомоги Україні.

Місію ЄС з допомоги Україні було започатковано у жовтні цього року. У її рамках на території ЄС має проводитися навчання українських військових, однак президент Хорватії заявив, що не дозволить робити цього у своїй країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-