Єврокомісія рекомендувала приєднати Болгарію, Румунію та Хорватію до Шенгенської зони

Єврокомісія рекомендувала приєднати Болгарію, Румунію та Хорватію до Шенгенської зони

Укрінформ
Європейська комісія офіційно запропонувала Раді ЄС ухвалити рішення, щоб дозволити Болгарії, Румунії та Хорватії повною мірою брати участь у Шенгенській зоні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт ЄК.

“(Європейська — ред.) Комісія закликає Раду (ЄС — ред.) прийняти необхідні рішення без подальших зволікань, щоб дозволити Болгарії, Румунії та Хорватії повноцінно брати участь у Шенгенській зоні”, - йдеться у повідомленні.

Протягом багатьох років ці держави-члени внесли значний внесок у функціонування Шенгенської зони, зокрема, під час пандемії коронавірусу та нещодавно, коли зіткнулися з безпрецедентними наслідками війни в Україні.

Читайте також: Бюджет Євросоюзу на 2023 рік погодили зі згадкою про Україну

Хоча ці три країни вже частково зв’язані правилами Шенгенської зони, внутрішній прикордонний контроль з цими державами-членами не було скасовано, і тому вони не користуються всіма перевагами, які приносить перебування в Шенгенській зоні без внутрішнього прикордонного контролю.

Болгарія та Румунія успішно завершили процес приєднання до Шенгенської угоди у 2011 році. Рада ЄС визнала завершення процесу, але вже понад 11 років не було прийнято жодного рішення про скасування внутрішніх кордонів.

У грудні 2021 року Рада підтвердила, що Хорватія виконала умови, необхідні для приєднання до Шенгенської зони. Процес оцінювання тривав з 2016 по 2020 рік.

Читайте також: ЄС мобілізував близько мільярда євро для «коридорів солідарності» з Україною

Очікується, що після сьогоднішнього оголошення Рада ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ 8 грудня проголосує за повне приєднання Болгарії, Румунії та Хорватії до Шенгенської зони.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Європейський парламент схвалив скасування контролю на внутрішньому кордоні між Шенгенською зоною вільного пересування та Хорватією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-