У Польщі назвали два варіанти участі українців у слідстві щодо падіння ракети

У Польщі назвали два варіанти участі українців у слідстві щодо падіння ракети

Укрінформ
Участь українських експертів у слідстві щодо падіння ракети в Польщі може здійснюватися двома способами: якщо Київ і Варшава підпишуть угоду про правову допомогу або буде створену міжнародну слідчу групу.

Про це в ефірі TVN24 заявив голова Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Яцек Сєвєра, передає Укрінформ.

“Існує два способи використання допомоги іноземних партнерів. Один з них - це правова допомога у формі двосторонньої угоди. У межах заяви про надання правової допомоги держава, яка має юридичний інтерес у провадженні, просить про можливість взяти участь у слідстві. Другий – це міжнародна слідча група, яку може створити генеральний прокурор Польщі”, - розповів Сєвєра.

Він уточнив, що на цей час Україна не зверталася з проханням про надання правової допомоги.

“Ведуться розмови, можливо, вже їх завершено, про створення міжнародної групи”, - зазначив голова BBN.

Читайте також: Українські експерти вже у Польщі: Кулеба обговорив із Рау доступ до місця падіння ракети

Cєвєра додав: якщо з Києва надійде звернення про надання правової допомоги, або буде створено міжнародну групу, то українські експерти братимуть участь у слідстві.

Як зазначив голова BBN, фрагменти ракети вже передано для вивчення у військові дослідницькі центри, аби визначити її тип. За його словами, найімовірніше, це була ракета радянського виробництва 80-х років, яка використовується комплексами ППО С-300.

Очільник BBN зауважив, що зараз немає 100-відсоткової впевненості, але дуже ймовірним є варіант, що її випустила українська ППО, аби збити російську ракету.

Читайте також: Дуда назвав падіння ракети у прикордонні спільною трагедією Польщі й України

Як повідомлялося, у селі Пшеводув Люблінського воєводства, неподалік польсько-українського кордону, внаслідок вибуху ракети у вівторок загинули двоє людей.

Польща і США, спираючись на свою інформацію, твердять, що це була ракета української системи ППО. Натомість Україна ставить це під сумнів. Володимир Зеленський підтвердив у четвер, що українських експертів допустять до місця падіння ракети.

Фото: twitter/Jarosław Wolski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-