Україна незабаром може отримати доступ до місця падіння ракети у Польщі – канцелярія Дуди

Україна незабаром може отримати доступ до місця падіння ракети у Польщі – канцелярія Дуди

Укрінформ
Українські фахівці незабаром зможуть отримати доступ до місця падіння ракети в населеному пункті Пшеводув поблизу кордону з Україною.

Про це у четвер в ефірі TVN24 заявив голова президентського Бюро міжнародної політики Польщі Якуб Кумох, передає Укрінформ.

Як зазначив Кумох, на місці надзвичайної події розслідування веде польсько-американська група слідчих, зауважуючи, що українська сторона також попросила про доступ до місця падіння ракети.

“Якщо обидві сторони (польська й американська – ред.) погодяться, а наскільки я знаю, не буде заперечення американської сторони, то вони незабаром можуть отримати доступ (до місця падіння ракети - ред.). Якщо на технічному рівні слідча група не матиме жодних зауважень, то, напевно, не буде приводу, щоб відмовити українцям у доступі”,- заявив Кумох.

Читайте також: росія могла запланувати інцидент аби посварити Україну і Польщу - Моравецький

Він зауважив, що все вказує на те, що одна з українських ракет системи ППО, яку було запущено для збиття російської ракети, не потрапила в ціль і в ній не спрацювала система самознищення. Доказами у цій справі голова бюро назвав глибину воронки й елементи ракети. Він додав, що експерти зараз проводять обчислення напрямку польоту ракети, кількість використаного палива тощо.

Представник канцелярії президента Польщі зазначив, що польська сторона також володіє відео та фотоматеріалами з кордону, де видно послідовність певних подій, зокрема кадри запуску та прольоту ракет над Україною. Він додав, що слідча група, ймовірно, вирішить передати ці матеріали для вивчення українській стороні.

Кумох вважає, що українці мають побачити, якими доказами володіє слідча група, оскільки можуть їх поставити під сумнів.

Читайте також: США в ООН: Трагедія в Польщі не сталася б, якби росія не вторглася в Україну

“У слідстві завжди є сумніви, що є якась тінь, можливість, що інша сторона має рацію”,- наголосив він.

Водночас представник канцелярії зауважив, що ніхто не висуває звинувачень на адресу України.

“Українці не винні, що в радянській техніці не спрацював якийсь механізм самознищення, що їм довелося цим обладнанням захищати свою територію, а можливо навіть і нашу, бо ми не знаємо, куди летіли ці ракети, і чи не була ця ракета погано запрограмована”, - підкреслив він.

Кумох додав, що в день падіння ракети до МЗС Польщі був викликаний посол росії Сергій Андреєв, якому там було доведено, що росія обстріляла територію України поблизу кордону Польщі і саме це призвело до трагедії.

Читайте також: Українські фахівці мають долучитись до розслідування вибуху ракети в Польщі - Президент

Як повідомляв Укрінформ, у польському селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху ракети у вівторок загинули двоє людей. Інцидент стався близько 15:40 за місцевим часом.

Президент Польщі Анджей Дуда в середу заявив, що абсолютно нічого не вказує на те, що інцидент в Пшеводуві був навмисним нападом росії. Він додав, що найімовірніше, це була ракета української ППО, і це був нещасний випадок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-