Шмигаль обговорив із делегацією Сейму Литви створення спецтрибуналу і конфіскацію активів рф

Шмигаль обговорив із делегацією Сейму Литви створення спецтрибуналу і конфіскацію активів рф

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч зі спікеркою Сейму Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен та литовськими парламентаріями, під час якої обговорили створення спецтрибуналу для притягнення до відповідальності вищого керівництва рф та законодавчі ініціативи для конфіскації російських активів.

Як передає Укрінформ, про це Шмигаль написав у Телеграмі. https://t.me/Denys_Smyhal/3937

"Подякував Литві за визнання росії спонсором тероризму. Обговорили також створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності вищого керівництва рф та законодавчі ініціативи для конфіскації російських активів", - написав Шмигаль.

Він додав, що Україна цінує потужну підтримку з боку Литви та литовського народу. "Переможемо та відновимо Україну разом", - наголосив глава уряду.

Як повідомлялося, в Україні сподіваються на створення юридичного механізму конфіскації російських активів, який підтримають всі країни.

На 14 листопада 2022 року запланована спеціальна сесія Генеральної асамблеї ООН щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих збройною агресією рф. Над розробкою механізму вже кілька місяців працює робоча група українських спеціалістів.

Читайте також: Литва закликає притягти російських агресорів до відповідальності за сексуальні злочини в Україні

Проєкт резолюції «Сприяння правовому захисту та репараціям України» розроблений робочою групою і запропонований українською стороною. Він передбачає визнання державами ООН необхідності створення компенсаційного механізму. Його мета — відшкодування збитків і шкоди фізичним та юридичним особам, які зазнали втрат через російське вторгнення в Україну.

Крім того, цей механізм передбачатиме виплату компенсацій жертвам війни, родичам загиблих, тим, хто зазнали тортур та сексуального насилля, полоненим тощо. Передбачається, що фінансування рішень щодо виплати компенсацій буде вестися за рахунок заарештованих активів рф за кордоном. Наразі йдеться щонайменше про 300 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-