Момент для початку переговорів про припинення війни має визначати Україна - Макрон

Момент для початку переговорів про припинення війни має визначати Україна - Макрон

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон вважає повернення до переговорів має бути частиною шляху до припинення війни рф проти України. Чи настав такий момент, має визначати Україна.

Про це він сказав під час пресконференції за підсумками другого дня роботи Європейської Ради у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання: “Що може зробити Франція та інші європейські партнери, щоб покласти край війні в Україні?”, Макрон зауважив, що це “найважливіше, але й найскладніше питання”.

“Ми не воюємо в Україні. Ми підтримуємо Україну. Ми проводимо санкції проти росії. Але ми не беремо участі в цій війні, тому не в наших можливостях її зупинити, оскільки ми не є стороною в цьому конфлікті”, - сказав французький президент.

Читайте також: Макрон і Трасс підтвердили подальшу підтримку України

За словами Макрона, для нього досягнення цієї мети - припинення війни - передбачає, що умови на місці складуться таким чином, що дозволять українцям вважати, що момент повернутися за стіл переговорів настав.

“Чому я так говорю? Тому що ми підтримуємо Україну, оскільки вона захищає свій територіальний суверенітет і свої кордони. Тому ми не можемо говорити від імені України, що той чи інший момент прийнятний або ні”, - сказав Макрон.

“В цьому контексті перше, що ми повинні зробити, це ніколи не розривати зв’язків”, - переконаний він.

За словами Макрона, є три пункти, яких необхідно дотримуватися.

Читайте також: Лідери ЄС підтвердили єдність і рішучість надалі підтримувати Україну — Макрон

“Перший пункт - продовжувати підтримку опору та військових зусиль України і продовжувати санкції (проти росії). Другий пункт — продовжувати говорити і з українською владою, і з російською владою, тому що в якийсь момент нам доведеться повернутися за стіл. Третій пункт — намагатися стежити за моментом, який буде прийнятним, щоб повернутися за стіл і поновити дискусії. І тоді — брати участь за столом (переговорів – ред.), очевидно, що в першу чергу, Україні та росії, але також там мають бути присутні Європа і міжнародна спільнота, щоб будувати в цей момент умови миру. Це той шлях, якому ми маємо слідувати”, - сказав Макрон.

Водночас він зауважив, що створити передумови для цього не в його силах.

“Вони залежать, перш за все, від розвитку конфлікту на місці, а також від певних суверенних рішень, які ми повинні поважати. Але ми всі повинні всіма нашими діями робити так, щоб, коли це буде можливо, цей момент настав. Ось чому я завжди припускаю можливість говорити з обома сторонами”, - підсумував Макрон.

Читайте також: Макрон: Говоритиму з путіним щоразу, коли це буде необхідно

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країни ЄС підтримуватимуть відбудову України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-