Посол України сподівається на збільшення допомоги Ізраїлю після виборів

Посол України сподівається на збільшення допомоги Ізраїлю після виборів

Укрінформ
Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук сподівається на збільшення допомоги від Ізраїлю після формування нового уряду в країні за результатами парламентських виборів.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону, повідомляє Укрінформ.

“Я вважаю, що позиція прем’єра (Яїр Лапіда) проукраїнська”, - сказав Корнійчук. Але, за його словами, у Лапіда немає більшості в кабінеті і він не може прийняти одноосібно рішення, які потрібні Україні негайно, але є велике сподівання, що після формування нового уряду Ізраїль допомагатиме Україні “набагато більше і саме тими системами, які нас цікавлять”.

Дипломат додав, що наступні вибори до Кнесета Ізраїлю відбудуться через 10 днів. Різницю в заявах міністра у справах діаспори Нахмана Шая, який виступив за надання військової допомоги Україні, та міністра оборони Бенні Ганца, який виступив проти такого кроку, посол пояснив тим, що теперішній уряд складається з восьми партій, які зараз критикують одна одну і проводять передвиборчу боротьбу.

Водночас Корнійчук застеріг від очікування негайної допомоги від Ізраїлю в разі прийняття відповідного рішення з огляду на маленький розмір країни і те, що їхні потужності виробництва не передбачають великого експорту.

Читайте також: Єрмак закликав провідні єврейські організації сприяти наданню Україні систем ППО

«Якщо ви подивитеся в історію, то дуже мало країн сьогодні отримували ізраїльську зброю. Це Азербайджан частково, зараз Чехія уклала угоду на постачання певних систем, але вони їх ще не отримували. Тому очікувати, що зміна позицій Ізраїлю приведе до негайної великої допомоги нашій країні, не варто. Їх важливість, їхній ринок весь дуже сильно переоцінений нами, на жаль», - зазначив посол України.

Він також поінформував, що сьогодні мають відбутися телефонні розмови міністрів оборони України та Ізраїлю Олексія Резнікова і Бенні Ганца, а також міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з премʼєр-міністром Ізраїлю Лапідом.

Читайте також: Ізраїль не дасть Україні зброю, але готовий допомогти з системою оповіщення - Ганц

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиційної партії країни Біньямін Нетаньягу висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо надсилання оборонного обладнання в Україну.

З початку повномасштабної агресії росії проти України український уряд неодноразово звертався до Ізраїлю з проханням надати захисне озброєння, зокрема системи ППО. За надання Україні військової допомоги висловлювався і міністр ізраїльського уряду у справах діаспори Нахман Шай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-