Єрмак закликав провідні єврейські організації сприяти наданню Україні систем ППО

Єрмак закликав провідні єврейські організації сприяти наданню Україні систем ППО

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч у режимі відеоконференції з представниками провідних єврейських організацій, під час якої наголосив на важливості надання нашій державі сучасних систем протиповітряної оборони, які має Ізраїль.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба глави держави.

Зокрема, повідомляється, що під час онлайн-зустрічі Єрмак розповів, що 7-8 жовтня росія завдала 190 ударів ракетами й дронами по території України, а 10 жовтня було випущено 84 ракети та 24 ударні БПЛА.

Загалом, інформує пресслужба глави держави, за наявною інформацією, рф закупила в Ірану 2400 дронів-камікадзе, які щодня б’ють по українських містах, критичній інфраструктурі та пам’ятках історії й культури.

Керівник ОП нагадав, що 17 жовтня таким дроном був зруйнований історичний будинок у центрі Києва, побудований єврейською громадою, у якому свого часу жило багато відомих людей.

«Ідеться про прагнення залякати мирних громадян, намагання знищити критичну інфраструктуру України перед зимою, занурити країну в темряву й мороз», – наголосив Єрмак.

Він зауважив, що російська влада розглядає можливості закупівлі ракет та іншого озброєння для ударів по Україні та наголосив, що російський агресор спрямовує свої зусилля не лише проти нашої держави, а й проти всього цивілізованого світу.

«Я думаю, уже ні в кого немає сумнівів, що ми маємо справу з державою-терористом. росія – це держава-терорист, яка сьогодні у своїй боротьбі зі США та їхніми союзниками, включно з Ізраїлем, використовує Іран. росія – це європейська «Хезболла», – зазначив Єрмак .

Він наголосив, що без надійних систем ППО ніхто в Україні не зможе почуватися в безпеці.

«Нарешті наші союзники й партнери, зокрема США, Велика Британія та інші держави, дали підтвердження про початок роботи щодо надання Україні систем ППО», – зазначив керівник Офісу Президента.

Окрім того, Єрмак закликав Ізраїль долучитися до дієвої допомоги Україні, адже в часи, коли агресор створює загрози для всього світу, неможливо залишатися стороннім спостерігачем.

За його словами, важливо розблокувати військово-технічну співпрацю між двома країнами.

Зокрема, на переконання керівника ОП, єврейські громадські організації зараз мають змогу вплинути на ситуацію та схилити ізраїльський уряд до надання нашій державі необхідних систем.

«Сьогодні голос кожного з вас, ваших організацій є критично важливим у питанні ППО, у чому Ізраїль має справді великий досвід, а головне – має ці системи», – сказав Єрмак.

Також він відзначив важливість інформаційної підтримки України у важкі часи війни.

«Максимально роз’яснюйте як громадянам, так і політикам, які реальні цілі росії в цій війні, а також те, за що бореться Україна. Це необхідно не лише нам – це також запорука миру для Ізраїлю», – звернувся керівник ОП до учасників зустрічі.

Єрмак також закликав Ізраїль підтримати Україну в укладенні Київського безпекового договору щодо механізму безпекових гарантій, рекомендації до якого розробила міжнародна група експертів під головуванням керівника ОП й колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Також Єрмак запевнив, що попри війну Україна не зупиниться у розбудові й підтримці Меморіального центру «Бабин Яр», хоча бойові дії вносять свої корективи.

«Цей меморіал розвиватиметься і справді стане одним із найпотужніших меморіалів у світі», – запевнив він.

У свою чергу, голова виконавчої ради Єврейського агентства для Ізраїлю та голова наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський зазначив, що війна в Україні – це не лише трагедія українського народу, це війна за майбутнє всього вільного світу.

«Тому я, як і всі присутні тут, вважаю, що бути разом з Україною в цей момент – це не просто моральний обов’язок, це в інтересах Ізраїлю», – цитує Щаранського пресслужба глави держави.

За його словами, системи раннього попередження про ракетні атаки, які готовий надати Ізраїль, допоможуть Україні економніше застосовувати засоби ППО та оперативніше інформувати громадян. Водночас, зауважив він, Ізраїль може надавати набагато більшу допомогу, тож це – лише перший крок, і все має вирішуватися в процесі переговорів.

«Наш обов’язок – зробити все, щоб Ізраїль це зробив. Це потрібно народу України, але це так само потрібно й нам як частині вільного світу, бо путін зазіхнув на основи вільного світу й хоче позбавити нас цієї свободи», – сказав Натан Щаранський.

Читайте також: Рада засудила підтримку Іраном російської збройної агресії проти України

Головний рабин м. Києва, президент Об'єднання іудейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх наголосив, що в цій історичній боротьбі Ізраїль має бути на боці правди й захисту життя людей.

«Ми говоримо зараз про збереження життя – це не про політику, не про вибори. Ми говоримо зараз про війну проти людей, проти нації. Це терор для знищення людей. Ми маємо щось зробити, щоб зупинити це», – сказав Яків Дов Блайх.

Як зазначається, головний рабин Києва запропонував створити міжнародний комітет євреїв на підтримку України в боротьбі з терором і звернутися до уряду й народу Ізраїлю із закликом підтримати нашу державу.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиційної партії країни Біньямін Нетаньяху висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо надсилання оборонного обладнання в Україну.

З початку повномасштабної агресії росії проти України український уряд неодноразово звертався до Ізраїлю з проханням надати захисне озброєння, зокрема, системи ППО. За надання Україні військової допомоги висловлювався і міністр ізраїльського уряду у справах діаспори Нахман Шай.

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив у середу, 19 жовтня, що ізраїльський уряд запропонував допомогу Україні в розробці системи раннього попередження про ракетні удари, але не надаватиме системи озброєння.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-