Рада засудила підтримку Іраном російської збройної агресії проти України

Рада засудила підтримку Іраном російської збройної агресії проти України

Заява
Укрінформ
Верховна Рада засудила підтримку Ісламською Республікою Іран збройної агресії російської федерації проти України.

Як повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос»), заяву підтримали 303 народні депутати, передає Укрінформ.

У заяві Верховна Рада наголошує, що рішення Ірану щодо постачань зброї росії покладають на ІРІ відповідальність за наслідки збройної агресії рф проти України. Адже здійснені поставки до рф іранського озброєння вже спричинили руйнування інфраструктури та втрату життів в Україні. «За це Тегеран повинен понести відповідальність, а втрати України мають бути відшкодовані», - заявляють депутати.

Читайте також: Зеленський: рф визнала своє військово-політичне банкрутство, звернувшись по допомогу до Ірану

Український парламент закликає Іран негайно припинити постачання озброєнь до російської федерації, засудити агресію рф проти України, а також продемонструвати відповідальність і готовність до змін у своїй політиці. Одним із кроків на цьому шляху могло би стати визнання відповідальності за збиття пасажирського літака Міжнародних авіаліній України рейсу РS752 поблизу Тегерана в січні 2020 року, сприяння проведенню об’єктивного розслідування, притягнення до відповідальності всіх винних, виконання міжнародноправових зобов’язань щодо здійснення відшкодування жертвам у повному обсязі, заявляють у ВР.

Водночас Верховна Рада закликає український уряд скасувати всі чинні двосторонні угоди з Іраном, якими передбачено лібералізацію візового режиму і негайно опрацювати питання про розірвання дипломатичних відносин з Іраном.

Читайте також: США обіцяють санкції проти росії та Ірану за передачу зброї — Держдеп

Парламент рекомендує Президентові та уряду розпочати переговорний процес з Державою Ізраїль, Сполученими Штатами Америки та Європейською комісією з метою вироблення ефективних заходів протидії програмам виробництва Іраном зброї масового знищення.

ВР закликає міжнародну спільноту вжити всіх необхідних заходів для недопущення продовження постачання Іраном озброєнь до росії, зокрема через запровадження санкцій проти причетних фізичних та юридичних осіб ІРІ.

Українські депутати також закликають уряди і парламенти іноземних держав сприяти суттєвому зміцненню обороноспроможності України, зокрема посилити можливості держави у сфері протиповітряної та протиракетної оборони, зміцнення потенціалу України у секторі виявлення і протидії дронам-камікадзе та БПЛА.

Читайте також: Кулеба вносить на розгляд Президента пропозицію розірвати дипвідносини з Іраном

Як повідомлялося, у понеділок рф здійснила 9 ракетних і 39 авіаційних атак по Україні. За інформацією ЗСУ, для ударів рф використала крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, рф продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва «Shahed -136».

Влада закликає світову спільноту надати Україні більше систем протиповітряної оборони для захисту від іранських дронів.

Глава МЗС Дмитро Кулеба ініціював розрив дипломатичних відносин України з Іраном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-