Міжнародний трибунал для рф має бути створений всіма країнами світу - Клімкін

Міжнародний трибунал для рф має бути створений всіма країнами світу - Клімкін

Укрінформ
Міжнародний трибунал щодо злочину агресії проти України має бути створений за участю всіх країн світу.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у коментарі НВ, передає Укрінформ.

"Нам дуже важливо створити міжнародний трибунал, який би включав усіх. Щоб це не був тільки європейський трибунал чи тільки західний, щоб потім африканські країни чи азійські не казали, що це - не їхня справа... Нам потрібно прийти і сказати: якщо ви нас зараз не підтримуєте - завтра хтось буде вас вбивати, гвалтувати... Якщо не буде справжнього трибуналу, то це - ваша подальша доля", - заявив дипломат.

За його словами, зараз путін переключився на тактику батога і пряника. "Батіг - це залякування Заходу і нас ядерною зброєю, удари по критичній інфраструктурі і геноцид. А пряник - це намагання запропонувати перемир'я або припинення вогню", - пояснив Клімкін.

Читайте також: Воєнні злочини росії в Україні: Звіт для Генасамблеї ООН, який стане доказом у судах

Водночас він висловив думку, що коли путін зрозуміє, що можливість будь-яких переговорів для нього зруйнована, він підвищуватиме ставки, не виключена навіть провокація. "Люди путіна працюють з багатьма на Заході дуже послідовно. В багатьох країнах вони розкручують фейкові теми про продаж зброї. Вони не просто так це все готують", - вважає ексглава МЗС.

При цьому дипломат висловив переконання, що відповідати за злочинні дії у розв'язаній рф війні проти України будуть усі причетні, незалежно від того, отримував наказ чи ні.

Коментуючи використання росією іранських дронів для атак по Україні, Клімкін вважає, що Іран має замислитися над тим, що стає частиною російської агресії, а отже, будуть відповідні наслідки.

Читайте також: Резолюція ПАРЄ закликає прискорити створення Міжнародного трибуналу для росії

"Є інформація, що на зустрічі в москві вони домовлялися не тільки про дрони, а й про іранські ракети. Питання довіри Іран назавжди зруйнував, ніяких угод не буде. Іранський режим має подумати про відповідальність та частину виплати репарацій. Мова не просто про розрив дипломатичних відносин - далі буде серйозніше, набагато серйозніше, ніж комусь зараз у Тегерані може здаватися під тиском москви", - переконаний дипломат.

Водночас він висловив думку, що Захід за останні місяці пройшов дуже велику еволюцію і "більше жартів з путінським режимом не буде".

Як повідомлялося, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою визнала чинний російський режим терористичним, а також закликала прискорити створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України.

Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Марія Мезенцева повідомила, що фінальний варіант документа щодо створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України може бути напрацьовано в грудні-січні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-