Резолюція ПАРЄ закликає прискорити створення Міжнародного трибуналу для росії

Резолюція ПАРЄ закликає прискорити створення Міжнародного трибуналу для росії

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи закликає прискорити створення Спеціального Міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України.

Про це голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, народна депутатка від парламентської фракції "Слуга народу" Марія Мезенцева повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні (13 жовтня – ред.) після виступу Президента Зеленського та дебатів в ПАРЄ ми ухвалили важливий для України та всієї Європи документ за назвою "Подальша ескалація агресії російської федерації проти України", автором і доповідачем якого став наш гарний друг, палкий прихильник України, і найстаріший і найдосвідченіший член Асамблеї Еммануеліс Зінгеріс з Литви", – зазначила політик.

Мезенцева звернула увагу на ключові пункти резолюції. Серед іншого Асамблея констатує, що російська агресія має бути однозначно засуджена як злочин, як порушення міжнародного права, як серйозна загроза міжнародному миру та безпеці. "Ми чітко заявляємо, що росія зробила політичні, військові кроки, які свідчать про подальшу ескалацію агресії: проведені так звані референдуми в українських областях (Донецька, Херсонська, Луганська та Запорізька обл.) з 23 по 27 вересня 2022 року, є пародією, що суперечить міжнародному праву", – наголосила народний депутат.

Читайте також: Лубінець - про резолюцію ПАРЄ: Сприятиме притягненню росії до відповідальності

ПАРЄ рішуче засуджує цю відверту спробу інкорпорувати територію України шляхом сили та примусу та знову заявляє про свою тверду підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Української держави в межах її міжнародно визнаних кордонах.

"10 жовтня 2022 року по кількох містах України була завдана варварська серія ракетних ударів по скверах, дитячих майданчиках та житлових будинках. Цими невибірковими атаками росія має на меті просувати та посилювати свою терористичну політику, щоб придушити волю українців до опору та захисту своєї країни та спровокувати максимальну шкоду цивільному населенню. Особливо наголошуємо на цьому моменті – Асамблея визнала, що російський режим веде державну терористичну політику, а отже є терористом по суті, адже це нерозривні речі", – додала Мезенцева.

Вона зауважила, що Асамблея також закликає до створення та забезпечення всеосяжної системи притягнення росії та її керівництва до відповідальності за агресію та порушення міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені в цьому контексті.

Окрім того, ПАРЄ закликає держави-члени Ради Європи забезпечити комплексну систему відповідальності за серйозні порушення міжнародного права, що виникли внаслідок агресії рф проти України, активно співпрацюючи з українською владою щодо цього питання. У цьому контексті Асамблея закликає прискорити створення Спеціального (ad hoc) Міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України, а також створити комплексний міжнародний механізм компенсації, включаючи міжнародний реєстр збитків.

Читайте також: Зеленський у ПАРЄ закликав підтримати створення трибуналу для росії

Українська парламентська делегація в ПАРЄ, за словами Мезенцевої, запропонувала ще один прогресивний пункт: створити механізм постійної перевірки заходів для забезпечення та захисту системи відповідальності за серйозні порушення міжнародного права росії, а також, фінансово підтримувати відбудову України.

Своєю чергою, Асамблея закликала усі держави-члени фінансово підтримувати відбудову України та забезпечити її необхідними системами протиповітряної оборони.

ПАРЄ також закликала голів держав і урядів держав-членів Ради Європи зібратися на четвертий саміт в історії Організації та включити до його порядку денного питання відповідальності росії, а також підтримки України. Проведення саміту очікується в травні 2023 року. Мезенцева уточнила, що цей саміт буде проведено майже через 18 років після попереднього.

"Надзвичайно важливою проблемою для завершення повного очищення від росії шанованих міжнародних інституцій є питання їх персоналу, які виконують певні дії на користь держави-агресора. Зокрема, ми не обійшли увагою і цю проблему – у світлі серйозності міжнародної ситуації Асамблея закликає міжнародні організації розглянути відповідні заходи, щоб уникнути використання російським режимом персоналу російської національності як засобу підтримки агресії російської федерації проти України, поширення неправдивої інформації та російські наративи про це та впливати на політичні рішення цих організацій", – відзначила Мезенцева.

Читайте також: Генасамблея ООН засудила псевдореферендуми на захоплених територіях України

Водночас вона додала, що Асамблея визнає огидними та безрозсудними погрози росії. Вони порушують міжнародне право та несумісні з обов’язками ядерної держави, яка має постійне місце в Раді Безпеки ООН, яке вона юридично займає обманним шляхом - через незаконне привласнення членства колишнього срср.

Як повідомляв Укрінформ, Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему: “Нове загострення агресії російської федерації проти України” ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим рф терористичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-