Україні треба дати важке озброєння та оборонні системи – президентка Європарламенту

Україні треба дати важке озброєння та оборонні системи – президентка Європарламенту

Укрінформ
На тлі нової ескалації російської агресії Україні потрібно надати важке озброєння та оборонні системи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола у своєму виступі на конференції послів Євросоюзу у Брюсселі у вівторок.

"Відповіддю на цю ескалацію має стати наше прагнення рухатися далі та допомагати більше. Україна має бути спроможною захищати себе, і нас, якщо говорити у широкому сенсі. І на цьому більш небезпечному етапі війни вони потребують важке озброєння та оборонні системи, які дозволять їм відбити агресію", - заявила вона.

Читайте також: Резніков візьме участь у зустрічі міністрів оборони НАТО

За словами президентки Європарламенту, ЄС має відповісти на нову ескалацію загарбницької війни рф, пов’язану зі спробою анексії українських територій та масованими ракетними обстрілами українських міст, "прагненням рухатися далі та допомагати більше".

Мецола наголосила, що відповідь Євросоюзу на незаконне, жорстоке та невиправдане вторгнення рф у суверенну Україну "має бути непорушною, непохитною та сильною".

Вона вказала на те, що розрахунок європейців на те, що шляхом втягування росії в економічні та енергетичні зв’язки вдасться забезпечити мир, провалився. " І єдине, що ми можемо зробити – це вивчити цей урок і зробити так, щоб цього ніколи не повторити", - додала президентка ЄП.

Читайте також: Маємо відповідати пропорційно на ескалацію росії – Мецола про військову допомогу Україні

Вона також зазначила, що вторгнення рф в Україну – "це не лише про території і не лише про росію та Україну", а йдеться "про два дуже різні стилі життя". Зокрема, йдеться про те, чи "спроможний мультилатералізм все ж відреагувати на загрозу односторонньої агресії" і чи "базований на правилах порядок спроможний протистояти концепції сили".

На цьому тлі Мецола наголосила на тому, що позиція ЄС має полягати у "рішучій обороні нашого європейського шляху". "Путін думав, що він зможе розколоти нас. Але натомість він лише посилив нашу рішучість", - додала вона.

У своєму виступі президентка ЄП також підкреслила, що "лише тоді, коли Україна буде спроможна захищати себе, тоді й ми будемо спроможні просувати мир". "І коли ми говоримо про мир, то це – реальний мир, а не той, який нав’язаний шляхом шантажу. У Європі ми довго вчилися і зрозуміли, що умиротворення не спрацювало, не працює і не буде працювати", - заявила вона.

Читайте також: Європа ніколи не забуде, що народ України зараз захищає європейські цінності - Мецола

Як повідомляв Укрінформ, уранці 10 жовтня російські війська вдалися до масованих обстрілів усієї України, спрямувавши вогонь проти цивільного населення. Внаслідок цієї атаки загинуло щонайменше 19 цивільних осіб, ще 108 зазнали поранень. Крім того, значних пошкоджень зазнали об’єкти критичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-