Верховна Рада три роки удосконалює оборонний сектор відповідно до стандартів НАТО – Корнієнко

Верховна Рада три роки удосконалює оборонний сектор відповідно до стандартів НАТО – Корнієнко

Укрінформ
Верховна Рада України дев’ятого скликання впродовж трьох років роботи удосконалює на законодавчому рівні оборонний сектор держави відповідно до стандартів НАТО і готова надалі ухвалювати всі необхідні рішення для євроатлантичної інтеграції.

Про це перший заступник Голови ВРУ Олександр Корнієнко повідомив у коментарі Укрінформу.

"Подача заявки на вступ до НАТО – це дуже важливий крок як для зміцнення безпеки України, так і для посилення євроатлантичної безпеки загалом. Україна уже показала, що вміє та готова захищатися. І вступ до Альянсу – це юридичне закріплення нашої співпраці та об’єднання потенціалів, що уже фактично відбулось", – зазначив Корнієнко, наголосивши, що Збройні Сили Україні на полі бою вже продемонстрували, що Україна може бути повноправним членом НАТО.

Читайте також: Винищувачі НАТО перехопили чотири російські військові літаки в авіапросторах Польщі й Швеції

За його словами, упродовж трьох років роботи парламент дев’ятого скликання активно виконував завдання із забезпечення обороноздатності України, реформував сектор національної безпеки та оборони, що необхідно для інтеграції в НАТО.

Зокрема, перший віцеспікер нагадав, що влітку 2022 року набув чинності Закон України “Про Службу військового капеланства” – Інститут капеланства є одним зі стандартів НАТО. Також він додав, що були внесені зміни до законодавства щодо військових стандартів, виконання військового обов’язку, обліку і проходження служби, військових звань та об'єднаної системи керівництва й управління силами оборони для того, аби ЗСУ працювали за стандартами Альянсу.

Також Корнієнко відзначив ухвалення законів про оборонні закупівлі, розвідку; удосконалення законодавства щодо правового захисту військовослужбовців та їх сімей, зокрема акцентував на забезпеченні відпусток по догляду за дитиною не лише для жінок, а й для чоловіків; схвалення рішень Президента щодо допуску підрозділів іноземних держав на територію України для участі у багатонаціональних військових навчаннях.

Читайте також: Генерал НАТО: Ми готові жорстко реагувати на застосування росією ядерної зброї

Він додав, що в складі Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки працює також підкомітет з питань запровадження цінностей і стандартів НАТО, у межах діяльності якого утворені робочі групи, що напрацьовують відповідні законодавчі ініціативи, які також наближатимуть оборонний сектор України до стандартів НАТО.

"Тобто робота уже йде і зі свого боку Верховна Рада України готова ухвалювати й надалі усі необхідні рішення", – запевнив Корнієнко.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку щодо вступу України в НАТО за пришвидшеною процедурою, без ПДЧ.

Читайте також: Огризко назвав умови, за яких Україна фактично претендуватиме на членство в НАТО

Україна у форматі ноти офіційно направила заявку щодо членства в НАТО генеральному секретарю Альянсу, далі її розглядатимуть на рівні послів держав-членів.

Президенти країн Центральної та Східної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу, у спільній заяві 2 жовтня висловили рішуче засудження російської агресії проти України та підтримали намір України увійти до НАТО. Зокрема, вступ України до Альянсу підтримали президенти Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Чорногорії та Словаччини.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-