Огризко назвав умови, за яких Україна фактично претендуватиме на членство в НАТО

Огризко назвав умови, за яких Україна фактично претендуватиме на членство в НАТО

Укрінформ
У разі успіхів Збройних Сил України на полі бою та швидкого виконання рекомендацій, наданих Європейською комісією при отриманні статусу кандидата в члени ЄС, Україна зможе заявити про готовність до вступу в НАТО і претендувати на ухвалення Альянсом відповідного політичного рішення.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження росії Володимир Огризко у проєкті Українського кризового медіацентру "Кава з Трощинською", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, якщо ми підемо шляхом швидкого вигнання окупантів з нашої землі і швидкої реалізації тих речей, яких від нас вимагає Європейський Союз, а це співпадає з тим, що потрібно і для НАТО, то ми за кілька місяців - не років, а місяців, - і формально, і фактично зможемо сказати: "Ми готові, тепер тільки політичне рішення ( про членство в Альянсі - ред.)". А політичне рішення - це, власне, відповідь "так", а далі формальні рішення в парламентах (країн-членів НАТО. - ред.), - сказав дипломат.

Читайте також: Заявку щодо членства України в НАТО публічно підтримали вже 11 країн

Він зауважив, що допоки триває гаряча фаза війни, ухвалення рішення про те, що Україна може бути членами Альянсу, навряд чи можливе, оскільки Захід "боїться навіть думки про те, що НАТО у якийсь спосіб буде втягнуто у безпосередні бойові дії".

"Але це зовсім не означає, що і під час цієї гарячої фази наша дипломатія не повинна, вибачте, не стукати, а грюкати у двері кожної столиці і казати: "Дорогі друзі, від вас залежить, як швидко ми закінчимо цю війну. Допомагайте, давайте нам усе необхідне, а ми сьогодні вже продемонстрували, що українська армія найкраща щонайменше в Європі", - зазначив Огризко.

На його думку, чим швидше наші західні партнери зрозуміють, що зволікання з наданням Україні необхідних для перемоги над росією озброєнь спричиняє лише затягування війни, тим швидше завершиться ця "непотрібна історія".

Читайте також: НАТО не фіксує жодних змін у ядерних силах росії — Reuters

"Є уряди, які дуже бояться загострення з росією, - там доведеться попрацювати. Але якщо їх буде два-три чи, скажімо, один, то, повірте, тоді консенсус (щодо вступу України в НАТО - ред.) досягнеться доволі швидко", - спрогнозував колишній очільник МЗС.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 30 вересня підписали заявку України на вступ до НАТО за прискореною процедурою.

Президенти країн Центральної та Східної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу, у спільній заяві 2 жовтня рішуче засудили російську агресію проти України та підтримали намір України увійти до НАТО. Зокрема, вступ України до Альянсу підтримали президенти Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Чорногорії та Словаччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-