Зруйновані війнами Варшава і Маріуполь: Стефанчук та віцеспікерка Сейму Польщі відкрили виставку

Зруйновані війнами Варшава і Маріуполь: Стефанчук та віцеспікерка Сейму Польщі відкрили виставку

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та віцеспікерка Сейму Польщі Малгожата Госєвська відкрили міжнародну польсько-українську патріотичну виставку «Варшава-Маріуполь – міста руїн, міста боротьби, міста надії» на Михайлівській площі Києва.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, вперше експозицію презентували у Варшаві у 1 серпня на річницю початку Варшавського повстання 1944 року.

Вона включає в себе 16 пар фотографій, які демонструють зруйновану Варшаву під час повстання, а також Маріуполь і прилеглі до Києва міста, які постраждали від російської агресії у 2022 році. Відкриття виставки в українській столиці приурочили до кінця Варшавського повстання 2 жовтня.

Стефанчук та віцеспікерка Сейму Польщі відкрили у Києві виставку про зруйновані війнами Варшаву і Маріуполь / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Організатори мають на меті донести до глядачів розуміння того, що, незважаючи на багато років, які минули після Другої світової війни, дії нинішнього російського агресора є ідентичними. Світлини демонструють, що і німецький тоталітаризм, і сучасний російський імперіалізм є одним і тим же злом.

«Пройшло 78 років і ми бачимо, що зло, яке тоді пустило коріння, проривається знову. Сьогодні ми бачимо, як мирні українські міста перетворюються на руїни і наповнюються кров'ю наших мирних мешканців. І причина цьому одна: що є хворі розуми, які вважають, що вони можуть вершити людські долі, рухати кордони і руйнувати міжнародний порядок», - заявив Стефанчук.

Фотографії зруйнованої Варшави виконані у чорно-білих кольорах, а фотографії постраждалих міст України представлені в кольорі, що відображає драматичні події.

«Ми були довго переконані, що таке зло не може повторитися. Натомість воно повторюється, тому що світ роками заплющував очі і відгодовував державного терориста, тому що світ на перше місце ставив свої бізнес-інтереси і заплющував очі на знущання, ґвалтування і варварство», - підкреслила віцеспікерка Сейму.

Читайте також: У Києві відкрили виставку про українську народну ляльку

Стефанчук та Госєвська спільно наголосили, що виставка дає надію на те, що з руїн піднімуться Маріуполь, Ізюм та решта міст України, як свого часу після руйнувань піднялася і Варшава.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам, знищивши станом на 2 жовтня вже понад 60 тисяч ворогів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-