У Києві відкрили виставку про українську народну ляльку

У Києві відкрили виставку про українську народну ляльку

Відео
Укрінформ
Музей просто неба в Пирогові представив виставку “Народна лялька. Відродження традицій”.

Про сучасне становище давнього атрибута української культури повідомила кореспонденту Укрінформу наукова співробітниця відділу виставкової роботи НМНАПУ й кураторка проєкту Ольга Жураківська.

“Лялька характерна для всіх регіонів України. Оскільки це найпростіше, що можна зробити зі шматочка тканини та природних матеріалів”, - зазначила вона.

За її словами, попри усталене уявлення про ляльку як оберіг, цей предмет найперше виконував ужиткові функції, зокрема, іграшки чи смоктушки.

“Будь-яка дитина могла скрутити собі з трави, соломи або шматочків тканини цю ляльку: невеликого клаптика достатньо, аби перемотати одним кутиком горішок, кашанчик, жолудь тощо у вигляді голівки, а потім стилізувати шийку або талію – і у вас готова ігрова вузлова лялька. Інколи мами робили ляльки з розжованим м’якушем хліба й використовували їх як смоктушку”, - повідомила вона.

Кураторка виставки підкреслила, що оберіг мав дотичну технологію виготовлення, але відрізнявся матеріалом - таку ляльку робили з соломи та колосків, у голівку вкладали зерно або хрестик, залежно від мети, заразом хрестик вимотувався й на обличчі виробу. Зазвичай руки ляльки простягалися в небо, що уособлювало божество - берегиню.

За словами Жураківської, інтерес до мотанки як предмета дослідження зріс в Україні зі здобуттям незалежності. За радянських часів підтримати та зберегти традиції лялькарства допомагали українські емігранти, які проживали в Канаді.

“Діаспора брала активну участь у відродженні й збереженні традицій, особливо канадська - українці, які виїхали ще в першу хвилю еміграції у період з 1918 по 1923 рр. Деякі ляльки ми можемо відродити лише за їхніми спогадами”, - зазначила вона.

Кураторка підкреслила, що зараз мотанка є предметом наукової та ужиткової популяризації як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, зазначений проєкт презентовано у межах міжнародної ініціативи "Українські ляльки мандрують світом”, організований майстринями Тетяною Золочевською з Німеччини та Ніною Хаген із Норвегії.

Читайте також: У Японії створюють ляльки дарума в українських кольорах, гроші від продажів передадуть Україні

Він має на меті репрезентацію досліджень Олександра Найдена, "який зі своєю дружиною Людмилою Орловою написав дві монографії із докладним описом носіїв традиції, а також технології виготовлення самих ляльок: він додав схеми, за якими мотали ляльку".

Побачити результати “пам’яткоохоронної діяльності” можна в Національному музеї народної архітектури та побуту України на експозиції "Наддніпрянщина та південь України" у приміщенні сільської управи із с. Мліїв до 30 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, майстрині української ляльки-мотанки з різних країн підготували до Дня Європи міжнародний мистецький онлайн-проєкт Ляльки країн Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-