путін намагається залякати Україну та її партнерів, але реакція ЄС буде потрійною - дипломат

путін намагається залякати Україну та її партнерів, але реакція ЄС буде потрійною - дипломат

Укрінформ
росія зазнає невдач на полі бою, але все одно намагається залякувати Україну та країни, що її підтримують, однак такі спроби не змінять рішучість ЄС у підтримці боротьби українців проти російської агресії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час слухань у Комітеті закордонних справ Європейського парламенту заявив заступник директора Європейської служби зовнішніх дій по Східній Європі та Центральній Азії Люк П’єр Девін, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Україна змогла вистояти проти агресії росії, і це стало можливим завдяки мужності народу України. Але також завдяки підтримці - політичній, фінансовій та військовій, - яку Європейський Союз та його партнери, що є близькими за переконаннями, надали Україні. Зважаючи на відсутність військових успіхів, президент путін продовжує дуже сумний шлях ескалації. Він намагається залякати не лише Україну, але також всі країни, що її підтримують», - сказав представник Європейської служби зовнішніх дій.

Він зауважив, що путін мобілізує до армії сотні тисяч людей, хоча офіційно російська влада оголосила про втрати у війні проти України близько 6 тисяч людей, що містить очевидну суперечливість. «Часткова» мобілізація в росії, як оголошено, буде стосуватися 300 тисяч резервістів, хоча ця кількість може бути значно більшою, враховуючи таємну частину відповідного указу путіна. Міністр оборони росії шойгу заявляє про наявність в росії майже 25 мільйонів резервістів, але такі повідомлення, очевидно, є лише частиною російської пропаганди, констатував європейський дипломат.

Читайте також: За допомогою мобілізації путін хоче знищити в росії інтелігенцію - розвідка

До того, нагадав він, росія оголосила про термінове проведення так званих «референдумів» на захоплених територіях України, щоб оголосити про їх анексію за кримським сценарієм. Одночасно росія погрожує Україні ядерною зброєю за дії із звільнення української землі.

«Наша реакція на все це була потрійною. Перше – ми не визнаємо ці фейкові «референдуми» та їх результати. По-друге, ми активно вивчаємо можливість нових обмежувальних заходів у відповідь на цю ескалацію. Третє – будь-які посилання на ядерну зброю або створення загроз для атомних станцій, які росія цинічно обстрілює, виштовхують росію з числа цивілізованих націй», - сказав європейський дипломат.

Він нагадав, що міністри закордонних справ країн ЄС під час нещодавньої зустрічі у Нью-Йорку наголосили на рішучості у продовженні та навіть у збільшенні військової допомоги для України.

«Окрім зусиль від окремих країн-членів, ми надаємо цю військову підтримку через Європейський фонд миру, і ми маємо намір невдовзі запропонувати новий транш. Також буда інтенсифікована підготовка та визначення параметрів нової військової допоміжної місії ЄС для України. Високий представник ЄС засудив безвідповідальні та цинічні спроби (росії) підірвати нашу тверду підтримку для України. Але російські погрози не змінили нашої рішучості. Ми є єдиними та стоятимемо поряд з Україною так довго, як це буде необхідним», - наголосив Девін.

Читайте також: Зеленський: росія відчула, що програє, і намагається відтягнути цей момент

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Європейський Союз надає політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, в рамках так званого Європейського фонду миру ЄС вже виділив Україні 2,6 мільярда євро для закупівлі зброї та військового обладнання для потреб Збройних сил, для забезпечення її невід’ємного права на самооборону, відповідно до Хартії ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-