Зеленський: росія відчула, що програє, і намагається відтягнути цей момент

Зеленський: росія відчула, що програє, і намагається відтягнути цей момент

Звернення
Укрінформ
росія відчула, що програє, і намагається відтягнути момент поразки та забезпечити бодай якусь активність на фронті.

Про це Володимир Зеленський сказав у відеозверненні, передає Укрінформ.

Бажаю здоровʼя, шановні українці!

Провів сьогодні чергове засідання Ставки. Головна увага – оперативній ситуації на передовій. Заслухали Головнокомандувача, командувачів, керівника розвідки, міністра оборони. Обговорили застосування окупантами нових озброєнь, зокрема іранських безпілотників.

У постійному робочому режимі працюємо над забезпеченням наших воїнів зброєю та боєприпасами. Всі активні дії українських військових мають бути синхронізовані із застосуванням високоточної зброї. Це один з базових пріоритетів.

Особливо гостра ситуація – на Донеччині. Робимо все, щоб стримати ворожу активність. Саме там зараз наша ціль номер один, оскільки і для окупантів Донбас – все ще ціль номер один.

Попри очевидну безглуздість війни для росії та втрату окупантами ініціативи командування російських військових все одно гонить їх на загибель. Постійні спроби російського наступу на Донеччині напевно увійдуть в історію воєн як одне з найбільш цинічних убивств своїх же солдатів. Коли бачимо це, коли бачимо ці наступи, ще раз переконуємось, що російська мобілізація – це відверте намагання дати командирам на місцях постійний потік "гарматного мʼяса". Іншого сенсу в російській мобілізації просто немає.

Вони відчули, що прогрАють, і намагаються просто відтягнути цей момент, забезпечити хоч якусь активність на фронті, поставити хоч когось зі зброєю в руках замість загиблих.

На жаль, російське суспільство поки не усвідомлює усієї жорстокості російської ж влади по відношенню до свого ж народу. Але маємо зробити все, щоб кожен громадянин росії визнав, що його ж держава позбавляє його найголовнішого – права на життя.

Говорив сьогодні з Марком Рютте, премʼєр-міністром Нідерландів. І про злочинну мобілізацію, яку росія проводить зокрема на окупованій території, намагаючись кинути на смерть під російським прапором і наших громадян. І про псевдореферендуми також говорили – реакція світу на них і на будь-які подальші кроки окупантів буде жорсткою.

Я дякую пану премʼєр-міністру за чітку підтримку, готовність посилювати санкційний тиск на росію. Скоординували наші кроки в міжнародних організаціях, обговорили оборонну взаємодію.

Провів нараду з головою нашого уряду, Денисом Шмигалем. Підбили підсумки нашої міжнародної активності у вересні, результати контактів з партнерами.

Як би не було складно, держава виконує всі свої соціальні зобовʼязання. Працюємо в рамках Fast Recovery, повертаючи нормальне життя на звільнену від окупантів територію. Ми робимо необхідні кроки, готуючись до зимового періоду.

Взяв участь у запуску спеціального інвестфонду для підтримки наших українських підприємців і експортно-орієнтованих компаній. До фонду вже залучено 125 мільйонів доларів, і сума буде подвоєна. У цей фонд, Horizon Capital Growth – так він називається, проінвестували найбільш респектабельні західні фонди, банки та інституції.

Я дякую усім, хто підготував і здійснив цей інвестиційний проєкт. І вважаю, що він може стати особливим сигналом для інвесторів – сигналом про те, що вкладатися в українську економіку можна і треба вже зараз, коли ми стали на шлях до нашої перемоги.

В Офісі сьогодні відбувся важливий політико-дипломатичний захід. Послам тридцяти держав – наших партнерів – був представлений проєкт щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави.

Складність притягнення росії за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів не достатньо. Потрібен саме Спеціальний міжнародний трибунал. І ми дуже детально і дуже прискіпливо опрацьовуємо цей проєкт. Не сумніваюсь – Трибунал буде. Буде відповідальність для усіх, хто розвʼязав цю злочинну війну проти України і свободи в Європі.

Я дякую усім, хто захищає нашу державу! Особливо хочу сьогодні відзначити воїнів, які боронять Україну зараз на Донеччині. Бійців 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний яр" і 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади – за героїчну оборону на Бахмутському напрямку. А також хочу відзначити воїнів 80-ї десантно-штурмової бригади за рішучі і грамотні дії при звільненні нашої території. Дякую вам, хлопці!

Загалом 2135 бійців цих трьох бригад вже відзначені державними нагородами.

Вічна слава всім, хто здобуває перемогу для України!

Слава Україні!

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-