ЄС підтримуватиме зусилля України зі звільнення всіх окупованих росією територій

ЄС підтримуватиме зусилля України зі звільнення всіх окупованих росією територій

Декларація
Укрінформ
Міністри закордонних справ ЄС за закликом Високого представника ЄС Жозепа Борреля провели у Нью-Йорку, на полях 77-ї сесії ГА ООН, надзвичайну зустріч, за підсумками якої ухвалили декларацію щодо реагування на останні дії росії з ескалації агресивної війни в Україні.

Як повідомляє Укрінформ, глибокої ночі, за європейським часом, повний текст цього документа сьогодні був оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Відповідно до Хартії ООН та міжнародного законодавства Україна здійснює своє законне право на самозахист від російської агресії, щоб поновити повний контроль над власною територією, та має право звільнити окуповані території в межах своїх міжнародно визнаних кордонів. Ми віддаємо шану мужності та успіхам Збройних Сил України під час їх нещодавнього контрнаступу. Ми будемо продовжувати підтримувати їх зусилля шляхом надання військового обладнання, так довго, як це буде потрібним», - йдеться у документі.

У прийнятій декларації європейські міністри закордонних справ рішуче засудили останні дії росії з ескалації її незаконної, неспровокованої та невиправданої агресії проти України. Вони висловили жаль з приводу того, що, незважаючи на чисельні заклики міжнародного співтовариства до росії негайно зупинити її військову агресію проти України, російське керівництво прийняло протилежне рішення. 21 вересня росія обрала конфронтацію, шляхом оголошення часткової мобілізації в росії, а також шляхом підтримки незаконних «референдумів» на тимчасово окупованих росією територіях України, а також новими погрозами щодо використання зброї масового знищення.

Читайте також: ЗМІ повідомили деталі щодо нових санкцій проти рф, які розробляє Єврокомісія

ЄС підтвердив засудження планів щодо організації незаконних «референдумів», що спрямовані на анексію росією частин Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей - районів України, що зараз окуповані росією. в документі зазначається, що ці незаконні «референдуми» є ще одним грубим порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та серйозним порушенням Хартії ООН.

Міністри наголосили, що дії росії в Україні продовжують загрожувати миру та безпеці в Європі та по усьому світу, а також мають важкі глобальні наслідки, призвели до зростання продовольчої небезпеки та цін на енергію. ЄС поновив свій заклик до росії поважати принципи Хартії ООН, та скасувати свої незаконні плани.

«росія, її політичне керівництво, та всі, хто залучений до організації цих «референдумів», а також до інших порушень міжнародного законодавства та міжнародного гуманітарного права в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, та додаткові обмежувальні заходи будуть представлені якомога швидше, у координації з нашими партнерами. ЄС та його країни-члени ніколи не визнають ці регіони нічим іншим, ніж територією України, і будуть продовжувати підтримувати зусилля України по відновленню її територіальної цілісності так довго, як це буде необхідним», - наголошується у документі.

Читайте також: Шмигаль зустрівся з Мішелем – говорили про гарантії безпеки і фінансову підтримку

Міністри відзначили, що на додаток до неминучих страждань, які російська агресія принесла для народу України, росія обрала шлях подальшого збільшення ціни цієї війни також для населення росії, шляхом проведення часткової мобілізації.

«Посилання на ядерну зброю не потрясли нашу рішучість, готовність та єдність у тому, щоб стояти поряд з Україною, та надавати Україні широку підтримку для її здатності захистити власну територіальну цілісність та суверенітет, так довго, як це потрібно. До того, ЄС підтверджує свої зобов’язання щодо подальшого зміцнення стійкості у (країнах) Східного партнерства та Західних Балкан. ЄС залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та вимагає від росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої військам та військове обладнання з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголошується в декларації, що була ухвалена за підсумками надзвичайної зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, що відбулася у Нью-Йорку.

Як повідомлялося, цього тижня у Нью-Йорку проходять заходи 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Читайте також: В ЄС можуть змінити принцип консенсусу для зовнішньополітичних рішень - Стано

Високий представник ЄС скликав надзвичайну зустріч міністрів закордонних справ ЄС після телевізійного виступу президента рф путіна 21 вересня, в якому той оголосив часткову мобілізацію в росії, підтримав плани проведення так званих «референдумів» про приєднання до росії на тимчасово окупованих територіях України, та виступив з черговими погрозами до світу щодо готовності до використання ядерної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-