В ЄС можуть змінити принцип консенсусу для зовнішньополітичних рішень - Стано

В ЄС можуть змінити принцип консенсусу для зовнішньополітичних рішень - Стано

Укрінформ
Серед країн-членів ЄС триває дискусія щодо можливості модифікації принципу одноголосності у прийнятті рішень, особливо у питаннях зовнішньої політики, безпеки й оборони, але поки фінальне рішення щодо цього є далеким, і прийматися воно має за принципом консенсусу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дискусія щодо прийняття рішень у зовнішній політиці за принципом більшості голосів триває від початку діяльності цього складу Європейської Комісії. Єврокомісія та Високий представник ЄС наполягають на тому, щоб ввести в дію елементи голосування кваліфікованою більшістю у сфері закордонної політики, а також в сфері безпеки й оборони», - зауважив речник.

Водночас, він зауважив, що саме рішення про можливі внесення уточнень до принципу консенсусного голосування, з метою уточнити або змінити цей принцип одноголосності, має прийматися одноголосно всіма країнами-членами.

Читайте також: Подоляк: Угорщина є «троянським конем», який прагне розвалу ЄС

«Тож, саме країни-члени мають бути готовими обговорювати це, та ухвалити такі зміни до цієї політики. Ми чуємо від них дедалі більше голосів на користь модифікації принципу одноголосності у зовнішній політиці, тому що це дозволить Євросоюзу реагувати швидше та більш змістовно. Але поки ці дискусії тривають, і на цьому етапі не існує визначеного фіналу цієї дискусії», - додав Стано.

Як повідомлялося, на необхідності підвищення ефективності та пришвидшення зовнішньополітичних рішень ЄС на початку вересня у зверненні до Європарламенту «Про стан ЄС» наголосила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Великою мірою це було пов’язано із тим, що важливі рішення ЄС інколи блокувалися меншістю голосів та супроводжувалися спекуляціями й конфліктами інтересів, зокрема, у питаннях щодо розширення ЄС, дотримання верховенства права або у запровадженні санкцій проти порушників міжнародного права та прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-