Сплановані росією «референдуми» в Україні не матимуть юридичної сили – ОБСЄ

Сплановані росією «референдуми» в Україні не матимуть юридичної сили – ОБСЄ

Заява
Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, генсекретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід, президентка ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт та директор БДІПЛ ОБСЄ Маттео Мекаччі засудили плани росії з проведення "референдумів" на тимчасово захоплених територіях України.

Як передає Укрінформ, відповідна заява розміщена на офіційному сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

"Будь-які вибори чи референдуми на території України можуть бути оголошені та проведені лише законною владою з дотриманням національного законодавства та міжнародних стандартів. Тому заплановані "референдуми" будуть незаконними", - йдеться у заяві.

Також було наголошено, що результати цих "референдумів" не матимуть юридичної сили.

Читайте також: ЄС ніколи не визнає результати оголошених росією «референдумів»

"Оскільки війна після вторгнення російської федерації в Україну триває, будь-які "референдуми", заплановані або за підтримки сил, які незаконно здійснюють фактичний контроль на захоплених територіях України, суперечитимуть міжнародним стандартам і зобов’язанням за міжнародним гуманітарним правом, тому їхні результати не матимуть юридичної сили", - заявили представники керівництва ОБСЄ.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Читайте також: «Референдуми» на захоплених територіях України є подальшою ескалацією війни – генсек РЄ

Міністерство закордонних справ України заявило, що "референдуми" не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту тимчасового захоплення.

Читайте також: Євросоюз готує нові санкції проти росії через організацію «референдумів» в Україні

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їхньому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-