Вето росії не дозволяє Радбезу ООН ухвалювати змістовні рішення щодо війни в Україні – Боррель

Вето росії не дозволяє Радбезу ООН ухвалювати змістовні рішення щодо війни в Україні – Боррель

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй має залишатися центром світового порядку, основаного на правилах, але наразі право вето росії не дає змоги Раді Безпеки ООН ухвалювати будь-які змістовні рішення стосовно агресії рф проти України.

Як передає Укрінформ, про це у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель, який наразі бере участь у заходах ГА ООН в Нью-Йорку.

Він зауважив, що поточна міжнародна напруга значно ускладнює пошук змістовних багатосторонніх рішень для тих викликів і криз, які постають перед людством.

«Агресивний Китай, дискредитована та деструктивна росія намагаються посіяти недовіру до міжнародного правопорядку у різних частинах світу. Напруга між Китаєм і США, а також між росією та рештою з нас перешкоджають міжнародному співробітництву. російське вето очікувано усунуло Раду Безпеки ООН від ухвалення будь-яких змістовних рішень щодо війни проти України, яка є найгіршим та найбільш показовим порушенням Хартії ООН з часів, коли Ірак вдерся до Кувейту», - написав високий представник ЄС.

Читайте також: ЄС не визнає результатів «референдумів» на захоплених росією територіях України – Боррель

Він погодився із висновком генерального секретаря ООН, що світ потребує від ЄС більшого залучення до глобальних проблем, оскільки ЄС залишається для багатьох країн головним партнером з розвитку, його розглядають як оплот прав людини, як захисника міжнародного права та Хартії ООН. ЄС своїм прикладом має будувати дипломатичні мости та відігравати роль лідера у вирішенні потрійної планетарної кризи у сферах продовольства, енергії та боргів, у зусиллях із подолання кліматичних змін та у цифровій трансформації.

Читайте також: Увага Генасамблеї ООН буде зосереджена на злочинах росії - Бербок

За словами Борреля, багато країн, представлених цими днями у Нью-Йорку, розуміють, що російська війна є явищем, яке змінює «правила гри» у багатьох вимірах, але вони побоюються, що це може відволікти ЄС від ширшого глобального порядку денного. Вони просять ЄС бути глобальним та поміркованим голосом на користь аргументів і здорового глузду, який зміцнюватиме міжнародну багатосторонню систему.

Читайте також: Генасамблея ООН буде майданчиком для тиску на росію – преставниця Держдепу

«Цей тиждень високого рівня буде шансом не лише для того, щоб відкинути росію назад та підтримати Україну, а й для того, щоб продемонструвати, що ми залишаємося долученими до всіх глобальних проблем, важливих для нас та для наших партнерів. Від досягнення Цілей сталого розвитку, представлення амбітних завдань проти кліматичних змін на COP 27 (кліматична конференція в Єгипті 6-18 листопада 2022 року – ред.) до покращення ситуації в регіоні Сахель та у підтримці (прав) жінок в Афганістані: ми залишаємося долученими до всіх цих справ», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: Чи стане нова сесія Генасамблеї ООН каталізатором краху безкарності рф?

Він наголосив, що перед фактом багатьох поточних криз країни-учасниці ООН мають зосередити політичну енергію для розбудови більш сильної, більш стійкої, основаної на правилах міжнародної системи, центром якої залишатиметься ООН.

«Ми дуже зацікавлені, щоб така система була відроджена», - додав Боррель.

Як повідомлялося, цього тижня у Нью-Йорку відбуваються заходи 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-