ЄС не визнає результатів «референдумів» на захоплених росією територіях України – Боррель

ЄС не визнає результатів «референдумів» на захоплених росією територіях України – Боррель

Заява
Укрінформ
Будь-які «волевиявлення», які росія намагається провести на захоплених територіях України, є нікчемними з правової точки зору, вони не будуть визнаватися в ЄС та у його країнах-членах.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз рішуче засуджує ці заплановані незаконні «референдуми», які спрямовані проти законної та демократично обраної влади України, у порушення незалежності та суверенітету, та які є грубим порушенням міжнародного права. Результати таких дій будуть нікчемними та не будуть визнаватися ЄС та його країнами-членами», - йдеться у документі.

Читайте також: Боррель закликав негайно звільнити засуджених у Луганську спостерігачів ОБСЄ

Боррель нагадав, що представники так званої «влади», що були незаконно призначені росією на захоплених військовим шляхом територіях України, оголосила про підготовку до незаконних «референдумів». Це є спробою росії легітимізувати свій незаконний військовий контроль та має на меті силовим шляхом змінити кордони України, що є порушенням Хартії ООН, а також незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Він зазначив, що від початку вторгнення в Україну росія залякувала, незаконно затримувала, піддавала тортурам та насильству громадян України. Значна частина населення на захоплених територіях була вимушена тікати. Доступ до інтернету, вільних та незалежних медіа, як і свобода висловлювань, були повністю заборонені. Таким чином, ці незаконні «референдуми» за жодних умов не можуть бути визнані як вільне волевиявлення людей, оскільки вони проживають у цих регіонах під постійними загрозами та залякуваннями з боку російських військових, наголосив Боррель.

«росія та її політичне керівництво та всі, хто є причетними до цих «референдумів» та інших порушень міжнародного права в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, (ЄС) будуть зважені на додаткові обмежувальні заходи проти росії», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Міжнародні постачальники продовольства і добрив не хочуть мати справу з росією - Боррель

Він зауважив, що громадяни ЄС вражені рішучістю та мужністю українців, що мешкають у регіонах, що тимчасово знаходяться під контролем російських військових, які продовжують чинити опір незаконній російській присутності.

«Європейський Союз залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та закликає російську федерацію негайно, повністю й безумовно вивести всі свої військові сили та обладнання з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголошується у заяві ЄС.

Як повідомлялося, напередодні ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили «референдуми» про «приєднання до росії»та призначили їх на 23-27 вересня.

Читайте також: СКУ закликав світ засудити фейкові референдуми путіна

Міністерство закордонних справ України заявило, що «референдуми» не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф володимир путін у звернення 21 вересня заявив, що росія визнає результати «референдумів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-