Боррель: Маємо захищати ідею, що росія не може виграти війну проти України

Боррель: Маємо захищати ідею, що росія не може виграти війну проти України

Укрінформ
Продовольча та енергетична криза болюче вдарили по економіці багатьох країн, але світ має знати, що саме їх спричинило та напевно усвідомити, що путін не виграє війну проти України.

Про це у Нью-Йорку під час дискусії в рамках Атлантичної Ради під назвою «Від України до Американських держав: захищене відновлення проти глобальних потрясінь», заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відеозапис виступу Жозепа Борреля оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.

«Є певні відчуття, коли я розмовляв зі своїми колегами з американських держав… Люди тут (у Латинській Америці - ред.) набагато більше занепокоєні наслідками війни, а не її причинами. Але у цьому є також дороговказ до виходу з ситуації. Люди хочуть завершення цієї війни, і швидкого завершення. Але як вона має завершитися? Ми маємо захищати ідею, що росія не може виграти цю війну. росія не може вдертися до сусіда та захопити певну його частину. Це важливе послання, яке ви (українці – ред.) і ми маємо донести до міжнародного співтовариства, та особливо – до Латинської Америки», - наголосив Високий представник ЄС.

Він зауважив, що для країн Латинської Америки наслідки російської агресії проти України стали дуже тяжкими. Цей регіон має найнижчі у світі показники економічного розвитку, найвищий рівень інфляції за минулі 15 років, стрімке зростання бідності. Значній частині людей загрожує голод - до пандемії COVID-19 їх кількість становила близько 4 мільйонів, після пандемії - 8 мільйонів, а зараз зросла майже до 30 мільйонів. Тож цей регіон переживає справжній економічний шок.

Читайте також: Агресія рф проти України загрожує європейській і світовій безпеці – Боррель

«Ця ситуація стала відображенням кризи продовольстві та енергетики, для них – це криза їжі, нафти і значною мірю - добрив. Тож регіон перебуває під великим стресом. Тут посилилися фінансові проблеми, регіон майже вдвічі втратив зовнішній приплив капіталу. Треба пояснювати, що це не наслідки санкцій, у чому російський наратив прагне переконати людей по усьому світу. Це війна є причиною блокування українського зерна та добрив», - підкреслив Жозеп Боррель.

Дипломат запевнив, що ЄС продовжуватиме всебічно допомагати Латинській Америці, у тому числі у «зеленій» революції, цифровій трансформації, подоланні викликів у сферах продовольства й безпеки, - все це залишається на столі переговорів. При цьому ЄС очікує, що країни регіону продовжать послідовно підтримувати базові принципи міжнародного права.

Читайте також: Безпека та економіка: Кулеба у США розповів про глобальні наслідки вторгнення рф

«Те, що нам потрібно від народів Латинської Америки, - це рішучі зобов’язання з підтримки міжнародного права, принципів непорушності кордонів, територіальної цілісності та суверенітету. Народи Латинської Америки дуже дотичні до цього, тому що самі глибоко страждали у минулому від атак на власний суверенітет та територіальну цілісність. Тож це добрий момент для єднання перед глобальними викликами», - додав Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, представницька делегація Євросоюзу відбула до Нью-Йорку для участі у для участі у дебатах 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-