Агресія рф проти України загрожує європейській і світовій безпеці – Боррель

Агресія рф проти України загрожує європейській і світовій безпеці – Боррель

Укрінформ
Розв’язана росією агресія проти України не є лише конфліктом між двома країнами, вона має наслідки для всього Європейського континенту та глобальної безпеки.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції у Празі за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми провели обмін думками щодо війни в Україні у ширшому контексті. Ми погодилися з тим, що маємо бути готовими зустріти негативні наслідки цієї російської агресії, яка, найімовірніше, швидко не завершиться. Ми говорили про це багато разів, і я хочу повторити: ця війна стосується не лише росії й України. Ідеться про стабільність та безпеку Європейського континенту в цілому. Більше того, вона має ширші наслідки для усього світу. Ми обговорили, наприклад, катастрофічний вплив, який ця війна може мати, якщо росія продовжить гру навколо українських атомних станцій, особливо Запорізької АЕС», - сказав Боррель.

Він зауважив, що міністри провели дискусію щодо продовження політичної, військової, економічної та гуманітарної допомоги для України і наголосили на важливості об'єднаної позиції ЄС у відповіді на російську війну та глобальну шкідливу поведінку кремля.

За його словами, глави МЗС були поінформовані про обговорення, що відбулося на рівні міністрів оборони країн ЄС, та погодилися прискорити роботу над параметрами європейської військової допомоги для України, щоб прийняти остаточне рішення так швидко, як це буде можливо. Зокрема, це стосується зміцнення та вдосконалення діяльності Європейського фонду миру, що дасть змогу Євросоюзу краще відповідати на практичні потреби української армії.

«Ми обговорили також питання Африки. ...Ця війна тяжко вражає багато африканських країн, для яких Європа є першим партнером в торгівлі та інвестиціях, програмах розвитку, миру й безпеки. Ми маємо намір координувати наші ініціативи, щоб тісніше працювати з африканськими партнерами. Війна в Україні і той факт, що росія використовує продовольство та енергію як геополітичну зброю, вдається до втручання (у внутрішні справи – ред.) та до дезінформації, активно застосовує групи найманців, є предметом особливого занепокоєння», - заявив високий представник ЄС.

Він повідомив, що наприкінці зустрічі європейські міністри мали неформальний обід за участю міністрів закордонних справ «Асоційованого тріо» - України, Молдови й Грузії, під час якого відбувся обмін думками щодо ситуації на місцях та щодо програми Східного партнерства ЄС, яка залишається, за словами Борреля, «важливим додатковим інструментом» для всіх східних партнерів ЄС для посилення інтеграції та співробітництва з Євросоюзом.

Читайте також: Бербок закликала країни ЄС до «енергетичної солідарності» восени та взимку

Як повідомлялося, 30-31 серпня у Празі відбулися неформальні зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich). Однією з головних тем обох заходів став розгляд ситуації в Україні, а також проблеми для європейської та світової безпеки, що були спричинені неспровокованим російським вторгненням в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-