Огризко - про росіян на ЗАЕС: Їх треба вивести з усієї України

Огризко - про росіян на ЗАЕС: Їх треба вивести з усієї України

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає половинчастою вимогу щодо виведення російських військ лише з території Запорізької АЕС. Справжньою гарантією ядерної безпеки буде тільки їх виведення з усієї території України.

Таку думку дипломат висловив в інтерв’ю Радіо НВ, передає Укрінформ.

Коментуючи заяву президента Франції, що росія має вивести свої війська з території ЗАЕС, оскільки це єдиний спосіб забезпечити безпеку на ядерному об'єкті, ексміністр зауважив, що це «половинчаста позиція".

«російські війська треба вивести з України – такою має бути позиція Парижа, Берліна, Брюсселя чи будь-якої іншої цивілізованої європейської столиці. Що означає «вивести війська з території ЗАЕС»? А те, що вони будуть за п’ять кілометрів від станції, лишається нормальним? Тобто там російські війська можуть нормально перебувати?», - зазначив Огризко.

На його переконання, потрібна справді дуже чітка безкомпромісна позиція західних партнерів України, а не напівкроки й напівзаходи.

Читайте також: Огризко вважає профанацією ідею організації збройного спротиву в росії

У цьому контексті ексміністр нагадав, що сьогодні відбудеться звіт гендиректора МАГАТЕ на засіданні Ради безпеки ООН. Водночас він зауважив, що не чекає від цього заходу «нічого позитивного».

«Думаю, що будуть половинчасті навіть не рішення, а оцінки, спілкування, будуть розповідати про те, що треба, щоб усі сторони гарно поводилися, щоб усі розуміли загрози. Боюсь, що росію там не буде згадано як країну-агресора чи окупанта, а будуть говорити про «обидві сторони» і далі за текстом те, що ми вже неодноразово чули», - спрогнозував Огризко.

Підсумовуючи, він ще раз підкреслив, що треба ставити питання руба: остаточне і повне звільнення української землі - це і є запорука безпеки й Запорізької атомної станції, і будь-якої іншої, яка є на території України.

Читайте також: Верещук вимагає у росії забезпечити гуманітарний коридор із населених пунктів біля ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 6 вересня, Рада Безпеки ООН на запит росії розгляне ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Очікується виступ генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який представить звіт про ситуацію на ЗАЕС та розповість про місію експертів агентства з атомної енергії на станцію.

5 вересня "Енергоатом" заявив, що внаслідок пожежі, яка сталася через російські обстріли, розвантажили й відімкнули від мережі останній, шостий енергоблок, який живив власні потреби Запорізької АЕС.

3 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про відключення Запорізької атомної електростанції від основної лінії електропередачі. Зазначалося, що ЗАЕС продовжує працювати через резервну лінію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-