Попри шантаж рф Євросоюз підтримуватиме Україну скільки потрібно - Боррель

Попри шантаж рф Євросоюз підтримуватиме Україну скільки потрібно - Боррель

Укрінформ
Євросоюз, попри погрози та шантаж з боку рф, надаватиме Україні підтримку, у тому числі збройну, у таких обсягах і стільки часу, скільки потребуватиметься для відбиття російської агресії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель під час пресконференції у Брюсселі у понеділок за результатами засідання восьмої Ради асоціації Україна-ЄС.

"Основний меседж сьогоднішньої зустрічі усьому світу полягає в тому, що ЄС буде й надалі підтримувати Україну, які б шантаж та погрози з боку росії щодо нас не були. Ми будемо надавати підтримку: фінансову, політичну, військову, зброєю, скільки потрібно, і так довго, стільки потребуватиметься", - заявив він.

Читайте також: На Раді асоціації обговорили готовність України почати переговори про вступ у ЄС – Шмигаль

За словами Високого представника ЄС, головна мета ЄС у підтримці України – це допомогти їй припинити розпочату проти неї війну, зі збереженням своїм територіальної цілісності. "Ми хочемо, щоб ця війна закінчилася якомога швидше. Але не за будь-яку ціну. Ми хочемо, щоб ця війна закінчилася з повагою до територіальної цілісності України", - наголосив Боррель.

Він також вказав на те, що путін своєю агресією проти України досягнув протилежного від бажаного і лише підштовхнув її ближче до ЄС. "путін хотів зруйнувати, окупувати та колонізувати Україну, але натомість він штовхає Україну ближче до Європейського Союзу. Також він посилює нашу рішучість допомогти побудувати сучасну демократичну незалежну Україну як невід’ємну частину європейської сім’ї", - сказав Боррель.

За його словами, путін мав зовсім протилежні наміри і "ніколи не міг собі уявити, що через шість місяців після війни він матиме таку ситуацію, коли Україна опинитися навіть ближче до ЄС".

Читайте також: Шмигаль і Боррель обговорили військову місію ЄС та восьмий пакет санкцій проти росії

"Ми вітаємо хоробрість та мужність українського народу. Ви не тільки стоїте перед величезним агресором. Україна стоїть та б’ється за свою свободу і незалежність. І роблячи це, Ви боретеся за всіх нас. Як багато європейських лідерів казали, ваша боротьба – це наша боротьба. На кону стоїть майбутнє нашого мирного сусідства, майбутнє демократії та принципу європейської глобальної безпеки", - наголосив Високий представник ЄС.

Він також підкреслив, що Україна зараз потребує "не приємних слів, аплодисментів та риторики", а конкретної підтримки, у т.ч. зброєю, і Євросоюз це їй надає.

Під час пресконференції Боррель відповів також на запитання власного кореспондента Укрінформу щодо поширення окремими європейськими депутатами закликів до припинення збройної підтримки України з боку ЄС, що є кремлівським наративом та небезпечним для єдності країн Євросоюзу. Високий представник ЄС заявив з цього приводу, що такі заяви та політичні думки є "міноритарними" і звучать лише з боку окремих політичних сил та депутатів. Натомість на урядовому рівні в країнах ЄС непохитна підтримка України зберігається.

Читайте також: Боррель шкодує, що навчання ЗСУ в Європі не організували рік тому

"Я говорю з урядами, з прем’єр-міністрами та президентами, які представляють свої країни. І коли ми зустрілися у Празі тиждень тому, то ми почули непохитну підтримку від усіх наших членів. Тобто, є політичні партії, члени парламентів, які мають різні думки, але вони не представляють позицію країни-члена", - заявив Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок урядова делегація України на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем взяла участь у заходах восьмої Ради асоціації ЄС-Україна.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-