Боррель шкодує, що навчання ЗСУ в Європі не організували рік тому

Боррель шкодує, що навчання ЗСУ в Європі не організували рік тому

Укрінформ
Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель шкодує про змарновану нагоду організувати навчання Збройних сил України ще рік тому, коли з такою пропозицією звернулися кілька країн-членів ЄС.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час онлайн-виступу на міжпарламентській конференції з питань спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, а також спільної політики ЄС з безпеки й оборони (CFSP/CSDP), що відбулася у Празі під егідою Чеського головування ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Український міністр (оборони – ред.) дуже чітко зазначив, чого вони хочуть від нас у вимірі тренувальної місії. Ще до війни багато країн-членів ЄС зверталися до мене та до Європейської служби зовнішніх дій із запитом створити заклад для військової освіти високого рівня для Збройних сил України. Тоді ми не зробили цього. Сьогодні шкодуємо про це. Шкодуємо, що не створили заклад високого рівня для освіти й тренування з логістики, організації та стратегії. Якби ми це зробили, ситуація була б кращою», - сказав Боррель.

Читайте також: Україна та ЄС у Брюсселі підписали низку двосторонніх документів

Водночас він зауважив, що ніколи не пізно виправити помилку. Тож у короткостроковій та середньостроковій перспективі спроможності української армії будуть посилені завдяки європейському тренуванню та дорадчій допомозі. За словами Борреля, це не порушує зусиль країн-членів ЄС з допомоги Україні на двосторонньому рівні, зокрема у навчанні українських військовослужбовців використовувати зброю від європейських партнерів - це тренування триватиме у країнах, звідки надходить ця зброя.

«Наразі ми думаємо про місце, де можемо поєднати наші спроможності для вдосконалення (військовослужбовців – ред.) на високому рівні у більш структурований спосіб. Ми маємо це зробити. Сподіваюся, що у наступні дні або тижні ми будемо готові представити пропозиції щодо цього. Вони важливі для України, особливо в умовах війни. Ми можемо мобілізувати зусилля, щоб відповісти на їхній (українців – ред.) запит», - сказав Боррель.

Читайте також: ЄС має підготуватися до тривалого перебування українських біженців - експерти

Як повідомлялося, 30-31 серпня під час неформальної зустрічі міністрів оборони і міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich) у Празі досягнуто політичної згоди щодо запровадження військової тренувальної місії для України. ЄС нині розробляє конкретні плани щодо її розгортання. Відомо, що вона розпочне роботу на території однієї із сусідніх з Україною держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-