ЄС має підготуватися до тривалого перебування українських біженців - експерти

ЄС має підготуватися до тривалого перебування українських біженців - експерти

Укрінформ
Євросоюз має підготуватися до довгострокового захисту мільйонів українців, які через війну були змушені покинути свої домівки.

Такого висновку дійшли експерти Інституту Клінгендала (Нідерланди), які спостерігають за міграційними потоками в Європі після 24 лютого, повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Нідерланди та ЄС мають підготуватися до довгострокового захисту мільйонів українських біженців, а не зосереджуватися на тимчасовому притулку в кризових ситуаціях”, - указують експерти, пояснюючи, що Європа реалізує найбільшу місію щодо захисту біженців з часів Другої світової війни.

У зв'язку з цим вони закликають до швидких дій на європейському та національному рівнях.

Як відомо, щоб полегшити навантаження на системи надання притулку в Європі, українські біженці тепер можуть посилатися на директиву про тимчасовий захист, що надає їм статус захисту максимум на один рік з можливістю продовження до трьох років.

“Багато людей збираються залишатися значно довше. Тому важливо, аби ми бачили, що країни збираються з цим робити. Наразі політика надто зосереджена на тимчасовому притулку”, - зазначила дослідниця Моніка Сі Дхіан Хо.

Читайте також: Європа має бути готовою платити свою ціну за спільну свободу та безпеку – Боррель

За її словами, у довгостроковій перспективі також необхідна двостороння політика для біженців, які залишаються, і тих, хто хоче повернутися.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах офіційно зареєстровано понад 75 тис. українців, яким довелося залишити домівки через широкомасштабне вторгнення рф.

Переважно це жінки з дітьми та люди похилого віку. Більшість із них оселилися у великих містах, зокрема, Роттердамі, Гаазі, Амстердамі, Утрехті.

Фото: Jonas Walzberg, dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-