Україна та ЄС у Брюсселі підписали низку двосторонніх документів

Україна та ЄС у Брюсселі підписали низку двосторонніх документів

Укрінформ
На полях Восьмого засідання Ради асоціації між Україною та ЄС у Брюсселі відбулося підписання низки важливих двосторонніх документів.

Як повідомляє Укрінформ, свої підписи під угодою про участь України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа» (2021-2027) поставили віцепрем’єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Документ забезпечить участь України у цій програмі згідно з принципами та умовами, встановленими статтею 451 Угоди про асоціацію між Україною. Участь у програмах з впровадження цифрових технологій має забезпечувати взаємні вигоди для сторін з дотриманням високого рівня захисту даних, цифрових прав, основоположних прав і етичних стандартів, та визнаючи, що сторони залишають за собою право обмежувати або обумовлювати участь у певних діях на підставі належним чином виправданих міркувань безпеки.

Читайте також: Україна зближується з європейською родиною попри війну - Шмигаль

Також підписали угоду про фінансування заходу «Зменшення вразливості та підвищення продовольчої безпеки через підтримку постраждалого населення та сільськогосподарського виробництва в Україні (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)». Загальна кошторисна вартість цього заходу становить 500 000 000 євро, максимальний внесок з боку ЄС становить 500 000 000 євро. Відповідно до угоди ЄС погоджується здійснити фінансування, а Україна погоджується прийняти фінансування такого заходу бюджетної підтримки. Від України документ підписала віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, від Європейської Комісії – заступник генерального директора – в.о. керівника групи підтримки України Катаріна Матернова.

Вони ж підписали додаткову угоду № 1 (у формі обміну листами) між урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, до Угоди про фінансування заходу “Програма ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації” (NDICI-GEO-NEAR/2022/ACT-60748). Метою є внесення змін до Угоди про фінансування “Програма ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації”. Запропоновані зміни включають зміни до розподілу орієнтовного бюджету, які необхідно внести з урахуванням переоцінки потреб населення та можливостей виконавців щодо їх реалізації. Відповідно, на 122 млн євро збільшиться компонент бюджету на надання грантів завдяки зменшенню компонентів на непряме управління та закупівлі. Крім того, внесені незначні лінгвістичні правки, які краще висвітлюють поточний стан війни.

Читайте також: Україні потрібно більше зброї та повне енергетичне ембарго росії – Шмигаль

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Комісар з питань економіки Паоло Джентілоні свої підписи поставили під Угодою між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу для співробітництва в галузі оподаткування “Fiscalis”.

Вони також підписали угоду про участь України в програмі “Митниця”.

Як повідомляв Укрінформ, зустріч у форматі Ради асоціації ЄС-Україна відбудеться у Брюсселі 5 вересня під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-